Tudomány

Itt az első összeesküvés-elmélet a Matthew hurrikánról

24.hu
24.hu

2016. 10. 07. 15:11

A Matthew hurrikán 2007-óta a legerősebb vihar a Karibi-térségben. Az akár 220 kilométer per órás széllel is tomboló trópusi ciklon miatt rengeteg ember élete kerül veszélybe. Amerika komoly bajban van.
Korábban a témában:

Csütörtökön az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat megkérte a lakosokat, hogy vonuljanak biztonságba, Barack Obama pedig még aznap elrendelte a szükségállapotot Floridában.

És ott volt Matt Drudge, politikai elemző is. A Drudge Reports alapítója és főszerkesztője Twitter-oldalán remek kis összeesküvés-elméletet rakott össze, melynek középpontjában az az elképzelés állt, miszerint a vihart megelőző előrejelzések túlzók voltak. Drudge egészen odáig merészkedett, hogy azt állítsa, a kormány szándékosan nagyította fel a hurrikán jelentőségét, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra.

A “szakember” azt is kihangsúlyozta, hogy a Hurrikán Központ monopol helyzetben van, működésének ellenőrzése lehetetlen. Drudge szerint a földi mérések nincsenek összhangban a tudósok adataival.

Hugh Cobb, a Nemzeti Óceáni és Légköri Szövetség trópusi időjárás elemzésével és előrejelzésével foglalkozó részlegének vezetőjét a Popular Science kereste fel, abban a reményben, hogy cáfolatot kapjanak. A szakember először képtelen volt szavakkal reagálni a vádakra, csak egy egyszerű nyögés hagyta el a torkát. Cobb természetesen később hozzátette, a hurrikánt meteorológiai repülőgéppel és az azon található műszerekkel vizsgálják. A berendezésekre pedig nincs hatással semmilyen politikai érdek.

Martin Nelson, vezető előrejelző, aki Cobb munkatársaként dolgozik, hasonló véleményen van:

Az adataink után megyünk. Ennyi. A tudományt használjuk fel, amink van, így csináljuk.

Cobb hozzátette, a vihar valóban igen veszélyes. A ciklon a Saffir–Simpson-féle ötfokú hurrikánskálán négyes erősséget ért el, eddig több száz halálos áldozatot szedett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.