Nagyvilág
SINGER ISLAND, FL - OCTOBER 06:  A police officer walks along the beach as waves crash ashore as Hurricane Matthew approaches the area on October 6, 2016 in Singer Island, Florida.  The hurricane is expected to make landfall sometime this evening or early in the morning as a possible Category 4 storm.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)

Amerika felkészült a legrosszabb forgatókönyvre

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 10. 07. 13:44

Az előrejelzések szerint hamarosan eléri Florida állam partjait a Matthew hurrikán, amely hatalmas pusztítást végzett Haitin. Közel kétmillió lakost evakuáltak, senki nincs biztonságban a 235 km/h-s sebességgel száguldó szélviharral és a brutális esőzéssel szemben.
Korábban a témában:

Péntek reggelre 339-re nőtt a Matthew hurrikán halálos áldozatainak száma Haitin. A mentőalakulatok és a segélyszervezetek nagyon nehezen tudnak eljutni az ország elszigetelt területeire, hogy felmérjék a kárt és segítséget nyújtsanak.

A 235 km/h-s szél és a felhőszakadás több mint 3200 házat rombolt le, 15 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, elpusztította az ültetvényeket és állatok ezrei fulladtak a vízbe. Haiti legsúlyosabban értintett területeit hatalmas erőfeszítések árán lehetett elérni az árvíz, a kommunikáció összeomlása és egy kulcsfontosságú híd romba dőlése miatt.

Videó – A szélvihar közepén a hurrikánvadász repülőgép

Miután az idő kitisztult, a helyi hatóságok a nemzetközi szervezetekkel együttműködésben elkezdték a kárfelmérést, megnyitották Port-au-Prince repülőterét humanitárius járatoknak és a kommunikáció is helyreállt.

Marie Alta Jean-Baptiste, a Polgár Védelmi Igazgatóság igazgatója úgy fogalmazott, a halálos áldozatok száma valószínűleg tovább nő majd, ahogy a mentőalakulatok elérik a legsújtottabb régiókat.

Tudjuk, hogy hatalmas a kár Grand’Anse régióban, és azt is tudjuk, hogy rengeteg emberélet veszett oda

– mondta.

Videó – Drónfelvétel Haitiről a pusztitás után

Természeti katasztrófák Haitin

Haitin már-már rendszeresek a természeti csapások. 2008-ban négy erős vihar – Fay, Gustav, Hannah és Ike – több mint 800 ember halálát okozták. 2002-ben, 2003-ban, 2006-ban és 2007-ben súlyos áradások romboltak az országban. 1963-ban hatezer ember halt meg Haitin és Kubában a Flora hurrikán pusztításában.

 

2010 januárjában földrengés rázta meg Haitit, legalább 90 ezer ember halt meg. Az ezt követő kolerajárványban további tízezer ember hunyt el.

Kíméletlen várakozás

A Matthew hurrikán pénteken délelőtt közelítette meg Florida állam partjait. A szakértők szerint a szélvihar útja kiszámíthatatlan, a legkisebb légköri változás is megváltoztathatja irányát.

A mérföldek és a kilométerek nagyon számítanak, mert ha nyugat felé halad 50 kilométert, akkor eléri a szárazföldet. Ha ennél kevesebbet, akkor az óceán felett marad

– mondta Derek Van Dam, a CNN meteorológusa.

Videó – Lekapott egy háztetőt a tomboló szélvihar

A legnagyobb kérdés tehát, hogy földet ér-e? És ha igen, hol?

Éjjel a Matthew hurrikán erőssége 4-esről 3-asra csökkent, jelenleg 190 km/h-s sebességgel halad de kiszámíthatatlansága, valamint a heves esőzések és a pusztító szélvihar továbbra is milliókat veszélyeztet. Ráadásul a legfrissebb előrejelzések szerint hamarosan partot ér és bármikor felerősödhet.

A 2012-es Sandy hurrikán óta soha nem evakuáltak ennyi embert az Amerikai Egyesült Államokban. Akkor 147 ember vesztette életét Észak-Amerikában. Most nagyjából 1,5 millió floridai és 500 ezer Georgia állambeli lakost költöztettek ki. Még a legidősebb amerikai város, St. Augustine 14 ezer lakójának is menekülnie kell.

A Matthew hurrikán számokban

  • 339 – Ennyien haltak meg Haitin a hurrikán pusztításának következtében
  • 235 km/h – A hurrikán várható szélerőssége az Egyesült Államokban
  • 2 millió – Az emberek száma, akiket evakuálni kellett
  • 11 millió – Ennyi embert veszélyeztet a hurrikán csak Floridában
  • 300 ezer – Ennyien maradtak áram nélkül péntek reggel Floridában
  • 3800 – A törölt repülőjáratok száma a régióban

Ha a hurrikán belép az államba, akkor szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy akár hetekre, hónapokra lakhatatlanná válik a régió.

Videó – Ez még csak a hurrikán előszele Floridában

Hurrikántörténelem

Az elmúlt évtizedekben több nagyon erős hurrikán is lecsapott a térségre, egészen pontosan Floridára.

A 3-as erőséggű Jeanne hurrikán 190 km/h-s sebességű széllel pusztított, öt ember halálát és 7,66 milliárd dollár kárt okozva.

A Floyd hurrikán társánál jóval gyengébb volt, a 2-es erősségű, 160 km/h-val száguldó természeti képződény mégis 56 embert ölt meg 1999-ben. A kár 6,9 milliárd dollár volt.

1979-ben a David hurrikán okozott jelentős károkat Floridában, a szintén 2-es kategóriájú, 160 km/h-s sebességgel bíró szélvihart öten nem élték túl. Mai értéken körülbelül 900 millió dollár pusztítást végzett.

Miről kapják nevüket a hurrikánok?

1953 óra nevezik el a hurrikánokat az Egyesült Államokban, néhány éve pedig szabályozták, hogy ugyanannyi férfi nevet kell adni, mint nőit.

 

Évi 21 név áll rendelkezésre az angol ábécé kezdőbetűi szerint. Ha elfogynak a nevek – mivel sok betűvel nem is kezdődik név -, következnek a görög ábécé betűi.

 

Próbálnak minél gyakoribb nevet kitalálni a hurrikánoknak, mert szeretnék elkerülni, hogy híres emberekhez kötődjenek. Az más kérdés, hogy senki nem tudja, milyen névvel lesz valaki egy évtized múlva például amerikai elnök vagy világhírű énekes.

 

Szám szerint a Matthew a 14. hurrikán idén az atlanti térségben.

Lesz még rosszabb

Bár az amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Igazgatóság előrejelzése szerint a normálishoz közeli az atlanti hurrikánszezon, tudósok szerint az elkövetkező évtizedekben egyre gyakoribbak lesznek a Matthew hurrikánhoz hasonló pusztítások.

A klímakutatók között korábban komoly vita alakult ki arról, hogy a hőmérséklet emelkedése hatással lenne a hurrikánokra. A legfrissebb kutatások viszont bizonyítják, hogy az 1980-as évektől jelentős növekedés tapasztalható az atlanti hurrikánaktivitásban, ami a légkör felmelegedésétől tovább fokozódik majd.

Arra számítunk, hogy egyre több lesz a 4-es és 5-ös fokozatú hurrikán, melyek jelenleg az összes hurrikán mindössze 13 százalékát teszik ki, mégis óriási károkat okoznak. Az elmélet stabil lábakon áll és már a természetben is tapasztalható

– mondta Kerry Emanuel, a Massachusettsi Műszaki Egyetem klímakutatója.

A hurrikánok az energiát az óceánból nyerik. Az emberi tevékenységek miatt a légkörben felhalmozódó hőt az óceánok szivacsként szívják magukba. A globális felmelegedés ezáltal felgyorsítja a hurrikánok sebességét és növeli a csapadékmennyiséget az érintett területen.

Egyes tanulmányok szerint a hurrikánok száma csökkenhet, de a legerőteljesebbek még nagyobb pusztítást végezhetnek a régióban.

 

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.