Tudomány

3000 éves családi perpatvar nyomát őrizheti a bronzkori fazék

24.hu
24.hu

2016. 09. 15. 11:50

Valaki a bronzkori Dániában meg akart semmisíteni egy égett fazekat. Ezzel akaratlanul is létrehozott egy régészeti különlegességet.
Korábban a témában:

Egy 3000 évvel ezelőtti figyelmetlenség váratlan ajándékot adott a dán régészeknek. Egy Midtjylland közeli ásatáson került elő az az edény, amely egy sikertelen sajtkészítés nyomait őrzi. A folyamat során valószínűleg valami nem úgy sikerült, ahogy a “séf” szerette volna, ezért elhajította az égett fazekat.

Arra jutottunk, hogy az edény egykor egy veremben lehetett. Elég szokatlan, hogy szinte eredeti állapotában volt, így önmagában is izgalmas a lelet.

– állapította meg Kaj F. Rasmussen, a Silkeborg Múzeum kurátora.

Később kiderült, hogy az edény sokkal figyelemreméltóbb, mint azt elsőre gondolták. Mikor a fazekat tisztították, a kutatók némi fehér-sárga anyagmaradványra lettek figyelmesek az ibrik oldalán. Rasmussen szerint a különös réteg nem hasonlított a szokásos megszenesedett magokból származó nyomokra.

Az anyagból kinyert mintát így makrofosszíliás elemzésre küldték. A vizsgálattal azonban csak annyit tudtak megállapítani, hogy a réteg olaj, vagy cukor maradványa lehet. Így hát a dán Nemzeti Múzeum véleményét is kikérték.

Mads Christensen, az intézmény vegyésze az elemzés után arra jutott, hogy a minta szarvasmarhazsírt tartalmaz. A szakértő szerint igen ritka, hogy efféle anyagot fedezzenek fel bronzkori leleteken. A kutató bízik benne, hogy a jövőben találnak még ilyen tárgyakat, így lesz mihez hasonlítani a mostani edényt.

Rasmussen úgy gondolja, a marhazsír a tradicionális kemény sajt készítése miatt maradhatott a fazékban. A 3000 éves lelet így bepillantást nyújthat a bronzkori élet mindennapjaiba.

A dán kutató szerint igen érdekes, hogy az egyébként jó állapotban lévő edényt eldobta egykori tulajdonosa. Nem kizárható, hogy a fazéktól a rossz szag, vagy a kudarcból származó bosszúság miatt kellett megválni. Rasmussen fantáziája azonban ennél is tovább megy: elképzelhető, hogy egy félresiklott sajtkészítés utáni családi perpatvar eredményezte az edény vesztét.

(Via: ScienceNordic)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.