Tudomány

Így néz ki a 3700 éves nő

Hogy ne csak koponyákat bámuljunk és megpróbáljuk elképzelni az írott történelem előtti embereket, kutatók újraalkottak nekünk egy fejet. Íme Ava, a bronzkori nő.

Egy körülbelül 3700 éve meghalt nő arcát alkotta újra egy régészekből és a bűnügyi elemzőkből (gyakorlatilag fantomkép-specialistákból) álló csoport a Skót-felföldön – ez látható cikkünk borítóképén. A bronzkor közepén élt hölgynek az Ava nevet adták, amely a csontjait rejtő terület közelében fekvő Achavanich nevének leegyszerűsítése. Úgy vélik, az asszony a Beaker (avagy Serleg) kultúraként ismert népcsoporthoz tartozott, egy olyan vonulathoz, amely akkoriban egész Európában ismert volt fémmegmunkálása és karakteres fazekasművészete miatt.

Ava maradványait még 1987-ben tárták fel, amikor a tudósok egy tömör sziklába vájt üreget fedeztek fel, ebben találták a sértetlen koponyát, több egyéb csontot, valamint az akkori temetkezésekre jellemző serleget és további tárgyakat. Az azonban mindenképpen különleges, hogy az akkori temetkezési szokások szerint a testet általában a földbe ásták, és efölé halmozták a cairn néven ismert sziklahalmokat – épp ezért ez a lelet viszont sokkal inkább épségben került elő. A projektet vezető Maya Hoole szerint a nő maga is különleges lehetett, hiszen a megszokott módszer helyett egy olyan megoldást választottak a temetésére, amely akkoriban kifejezetten nehéznek és hosszadalmasnak számított, a sziklába nem volt egyszerá a korabeli eszközökkel üreget vájni.

ava-a-bronzkori-no-02

Az Ava arcának újraálmodását végző projekt vezetője, Hew Morrison sok akadállyal közdött meg a folyamat során. Például, bár a koponya érintetlen volt, az állkapocs hiányzott, ezért azt a többi méretből kellett kikövetkeztetni. A nő fogain található rétegek vizsgálata alapján lehetett például visszavezetni, milyen széles ajkai lehettek, azt pedig a korabeli egyéb leletekből tudta kiszámolni, mennyire lehetett ovális az egész fejforma. A Beaker kultúrához tartozó emberek feje viszonylag kerek volt és az átlagnál kisebb egy elterjedt tünetnek köszönhetően, ám itt a koponya némelyest mást mutat, amely más kultúrákban is elterjedt fejforma-módosító eljárásokat sejtet, azt viszont nem tudni, ez már a halál után, vagy még a nő életében történt-e.

A fogak kopásából pedig arra is következtetni lehetett, hogy Ava valamikor 18 és 22 éves kora között halhatott meg, míg más csontok vizsgálata alapján a nő magasságát 167 centiméterre becsülik – tehát nagyjából a manapság is megfigyelhető női átlagra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik