Tudomány

Ez nem egy western díszlete, ez a Mars

24.hu
24.hu

2016. 09. 13. 16:49

A Curiosity nevű marsjáró lassan befejezi küldetése jelenlegi szakaszát. A szerkezet évek óta barangol a Mars kietlen tájain.
Korábban a témában:

A Curiosity még 2012-ben landolt a Marson, és egyből elindult a nagyjából 5,5 kilométer magas Mount Sharp (hivatalos nevén Aeolis Mons) irányába. A szerkezet küldetése az volt, hogy feltérképezze a környéket, valamint az, hogy az egykori élet nyomai után kutasson.

Múlt télen a Curiosity lett az első ember alkotta eszköz, amely egy másik bolygón fedezett fel dűnéket. A közelmúltban a gép a Murray Buttes térségében található geológiai formációkat is megvizsgálta, ahol augusztus óta számtalan remek képet készített.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Nem kell hozzá szakértőnek lenni, hogy megállapítsuk: a környezeti elemek meglepően hasonlítanak a Földön is látható alakzatokra. A projekt kutatói egyenesen úgy fogalmaztak, olyan volt, mintha az Egyesült Államok délnyugati sivatagos tájain barangolnának.

A misszió természetesen nem csak egy egyszerű marsi kiruccanás. A Curiosity által küldött képek és adatok fontos információkat tartogatnak a bolygó egykori környezetéről és időjárásáról.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

A nemrégiben elkészült képeken bolygónkon is megtalálható tanúhegyek láthatóak. A földrajzi fogalom olyan felszínformákat jelöl, melyek eredeti állapotukhoz képest lepusztultak, magasságukkal és kőzetanyagukkal mégis elkülönülnek a környezetüktől.

A Marson felfedezett vékony, réteges homokkő formációk a kutatók szerint úgy jöttek létre, hogy előbb a szél dűneszerűen összehordta a port és a homokot, majd az évmilliók alatt összeállt az anyag. A későbbi erodálódás során a megkövesedett dűnék elkoptak, létrehozva a ma is látható tanúhegyeket.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Hogy mit rejteget még a Mount Sharp, az az elkövetkező években fog kiderülni, a Curiosity következő küldetése ugyanis az, hogy a hegy magasabb régióit is megmássza. A szerkezet eddig nagyjából 14 kilométert tett meg kalandja során, így egészen biztos: van még mit felfedezni a Marson.

(Via: Popular Scince)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.