Tudomány

Új módszert fejlesztettek ki a nukleáris fegyverek erejének mérésére

24.hu
24.hu

2016. 07. 06. 15:22

Egy új technológia lehetővé teszi, hogy felmérjék egy 1945-ben elvégzett nukleáris fegyver tesztjének energiáját. A szakértők szerint az új-mexikói Trinity-kísérlet elemzése segíthet a fegyverkorlátozási szerződések megkötésében.
Korábban a témában:

Egy új típusú csapadékelemző módszer segítségével évtizedekig mérhetőek a nukleáris robbantások hatásai. A detonáció maradványainak relatív előfordulásának vizsgálatával a kutatók képesek meghatározni, hogy mekkora energia szabadult fel.

A technológiával a szakértők az 1945 nyarán, Új-Mexikóban lezajlott Trinity-kísérletet elemezték. Az amerikai próbadetonáció a világtörténelem első nukleáris fegyvertesztje volt, sokan a kísérletet tekintik az atomkorszak kezdetének. A kutatás a robbanást 22,1 kilotonna TNT energiájúra becsülte, ez viszonylag közel van a hivatalos, 21 kilotonnás értékhez.

A tudósok a nukleáris fegyverek energiáját jelenleg a rezgéshullámokból és detonációval felszabadult radioaktív anyagok méréséből tudják megbecsülni. Ezek a módszerek azonban igen rövid ideig használhatóak, a teszt után legfeljebb néhány hétig érhetőek el. Az új technika egyedisége éppen abban rejlik, hogy lehetővé teszi a robbantások elemzését, jóval a bekövetkezésük után is.

Susan Hanson és társai, a forradalmi módszer feltalálói a Los Alamosi Nemzeti Laboratóriumban végzett kísérlet során a Trinity-tesztből visszamaradt molibdén-szintet mérték. A stabil elem a nukleáris töltetben található cirkónium radioaktív bomlásával jön létre – tehát a detonáció után keletkezik.

A molibdén-izotópok relatív előfordulása természetes közegben jóval ritkább, mint egy nukleáris robbanás helyszínén. Az elem vizsgálatából a kutatók így következtethettek az eredeti fegyver cirkóniumtartalmára, ezt pedig egybevetették a visszamaradt plutóniummennyiséggel. Ebből a két adatból a szakértők viszonylag pontosan tudtak következtetni az eredeti robbanás méreteire és erejére.

A los alamosi csoport visszautasította azokat a vádakat, miszerint módszerük használhatatlan lenne újabb robbantások esetében. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a technológia valóban működik, akkor még pontosabb képet kaphatunk az utóbbi idők észak-koreai kísérleteiről – ez pedig jelenleg igen fontos cél.

(Via: Science News)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.