Nagyvilág

Észak-Korea nem áll le, folytatja nukleáris arzenáljának fejlesztését

észak-koreai rakéta (Array)
észak-koreai rakéta (Array)

Hivatalosan is jóváhagyta az önvédelmi nukleáris erő fejlesztését célzó politikáját az Észak-Koreában kormányzó Koreai Munkáspárt a hét végén kezdődött kongresszusán, jelentette hétfőn a KCNA állami hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a küldöttek elfogadták Kim Dzsong Un észak-koreai vezető javaslatát a gazdaság fejlesztéséről és ezzel párhuzamosan „egy önvédelmi célú nukleáris erő minőségi és mennyiségi vonatkozásban történő” fejlesztéséről.

A pénteken kezdődött – több évtized után először megrendezett – pártkongresszus résztvevői arról is határoztak, hogy csak akkor vetnek be atomfegyvert, ha az ország szuverenitását más atomhatalmak megsértenék. Ezt maga Kim Dzsong Un jelentette be. A KCNA jelentésében idézett beszédben elhangzott az is, hogy Észak-Korea „felelősségteljes állam”, s hűségesen teljesíteni fogja az atomfegyverek elterjesztésének megakadályozására vonatkozó kötelezettségeit, és küzdeni fog a világ atomfegyver-mentesítéséért.

A kongresszuson megismételték azt a régóta hangoztatott érvet is, miszerint Phenjan az amerikai ellenségeskedés miatt kényszerül nukleáris elrettentő erejének fejlesztésére.

A világtól elszigetelt Észak-Korea a kongresszust megelőzően januárban egy kísérleti atomrobbantást és több rakétakísérletet is végrehajtott, amire válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben.

A Koreai Munkáspárt 36 éve nem tartott pártkongresszust. Megfigyelők szerint a rendezvénnyel az a 2011 óta hivatalban lévő 33 éves Kim Dzsong Un célja, hogy tovább erősítse hatalmát.

A kongresszuson hangsúlyozták annak szükségességét is, hogy dolgozni kell a megosztott Koreai-félsziget esetleges újraegyesítésén. „De ha a dél-koreai hatóságok a háború mellett döntenek (.), akkor háborút folytatunk éppen azért, hogy könyörtelenül felszámoljuk az újraegyesítés ellen dolgozó erőket”, olvasható a KCNA által közzétett dokumentumban.

Az 1950 és 1953 között dúló koreai háború a két ország közötti tűzszünettel ért véget, de Phenjan és Szöul azóta sem kötött békét egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik