Tudomány

Egy viking hajó rekonstrukciójával járják be Grönland környékét

Különleges utazással vizsgálnák meg a vikingek közlekedési szokásait. A grönlandi kutatók a sziget környékét járnák be egy korabeli hajó másolatával.

A júliustól augusztusig tartó kaland során a tervek szerint a skjoldungeni Viking Hajómúzeum segítségével nyolc tapasztalt tengerjáró utazná be Grönland déli- és nyugati partját – ezzel utánozva a korszak viking útjait. A kutatók rengeteg fontos kérdésre keresik a választ, így például arra, hogy milyen nehéz, vagy éppen könnyű volt a korabeli hajókkal történő utazás. A rekonstruált jármű természetesen csak evezővel és vitorlával tud haladni.

A küldetésben használt hajó egy korábbi régészeti ásatásnál előkerült közlekedési eszköz másolata, a Skuldelev 6-é. A 11 méter hosszú és 2 és fél méter széles jármű a valamikor 1030 körül, a mai Norvégia területén készült, szállításra és halászatra lett kialakítva. Valószínűleg ez lehetett az egyik legelterjedtebb viking vitorlás a térségben.

A kutatás a grönlandi Viking Hajómúzeum és a Nemzeti Múzeum összefogásával jöhet létre. A cél elsősorban a korszakban zajló utazás nehézségének felderítése, de a remények szerint a vizsgálatok a jellemzően part menti skandináv településszerkezet felépítésének megértében is segíthetnek. A falvak elhelyezkedése minden bizonnyal kapcsolatban áll a vikingek hajózási szokásaival.

A hajó legénysége három évet töltött a tervek elkészítésével. Három hónappal a túra megkezdése előtt, a Roskilde Fjord környékének lecsendesedése után már szinte minden adott az indulásra. Bár a hasonló túrák ötlete nem új, Grönland környékén ilyen kutatást még nem végeztek. A csapat izgatottsága jogos, nagyjából 1 000 éve nem hajózták be partvidéket ilyen járművekkel.

A tervek szerint a július 2-án induló kaland hat hétig fog tartani, ezalatt nagyjából 560 tengeri mérföldet – több mint 1 000 kilométert – fognak megtenni a kutatók.

(Via: Vikingeskibs Museet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik