Tudomány

Megfejtették a 300 millió éves szörny titkát

A meglehetősen bizarr külsejű „Tully szörnyről” hosszú ideig nem tudták eldönteni, hogy milyen állat lehetett.

A Science Daily híre szerint a Leicesteri Egyetem kutatóinak végre sikerült rájönniük, valójában milyen állat lehetett a 300 millió évvel ezelőtt élt Tullimonstrum gregarium – közkeletű nevén a „Tully szörny”. Mint kiderült, hozzánk hasonlóan gerinces volt – amit meglepő módon a szemfelépítéséből következtettek ki a kutatók.

De vajon hogy lehet megvizsgálni egy több százmillió éve kihalt, csak és kizárólag ősi fosszíliákból ismert élőlény szemének felépítését?

A Tully szörny első példányát 1958-ban fedezte fel egy francia amatőr régész, Francis Tulli; azóta egy Illinois állambeli kőfejtőből több ezer ilyen kövület került elő.

Fotó: University of Leicester
Fotó: University of Leicester

Az állat nem csak az őslénytannal foglalkozó kutatók, hanem a közvélemény érdeklődését is felkeltette. Nem csoda, hiszem ilyen bizarr testfelépítésű élőlényt keveset ismerünk: a 35 centiméter hosszú szörnynek karcsú, torpedószerű teste, hosszú farka és ízelt „ormánya” volt, amely egy tűéles fogakkal teli „rákollóban” végződött. A feje két oldalán két hosszú nyúlvány volt, amelyek végén ovális alakú fekete foltok ültek.

Hatvan évvel ezelőtti felfedezése óta a tudósok egy sor fajba és osztályba megpróbálták már besuvasztani – a puhatestűektől a férgekig. De mivel perdöntő bizonyíték nem volt a kezükben, csak spekulálhattak

– magyarázta Sarah Gabbott, az egyetem földtani intézetének professzora.

A rejtélyt végül Thomas Clements, a Leicester doktorandusza és kollégái oldották meg.

Ha egy kövületnek ennyire bizarr az anatómiája, nehéz eldönteni, hol kezdjük a vizsgálódást – ezért úgy döntöttünk, hogy először a legszembetűnőbb jellegzetességét vesszük szemügyre – a fején található nyúlványokat

– mondta a kutató.

Mint kiderült, a legjobb helyre nyúltak: a furcsa kinövések vizsgálatával ugyanis sikerült végre megfejteniük a több évtizedes tudományos rejtélyt.

A Leicesteri, a Bristoli és a Texasi egyetem kutatóiból álló csapat rájött, hogy a nyúlványok végén található foltok valójában több százezernyi apró sejtszervecskéből állnak – úgynevezett „melanoszómákból”, amelyek feladata a melanin nevű pigment termelése. A fosszilizálódott melanoszómák kémiai aláírását egy speciális technikával azonosították; ezzel nem mellesleg a legrégebbi ismert pigmentfosszíliát is megtalálták.

Melanint szinte valamennyi élőlény szervezete termel – mi is ennek a festékanyagnak köszönhetjük a bőr és hajszínünket –, és egyes állatoknak a szemében is megtalálható.

Mint kiderült, a Tully szörny fején lévő nyúlványok végét díszítő foltok valójában a lény szemei voltak. Amikor pedig közelebbről is megvizsgálták a kövületekben talált melanoszómákat, újabb érdekes felfedezést tettek.

A Tullimonstrum szemében kétféle melanoszómát is találtunk: az egyik úgy nézett ki, mint egy mikroszkopikus méretű virsli, a másik pedig inkább húsgolyóra hasonlított. Ez a felfedezés perdöntőnek bizonyult, hiszen csak a gerinceseknek van két különböző formájú melanoszómájuk

– jelentette ki Gabbott.

A Tully szörny tehát gerinces volt. Clemens szerint a hatalmas farok és a fogak arra utalnak, hogy egy nagyon furcsa testfelépítésű ragadozó hal lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik