Tudomány

A madarak is mondatokban beszélnek

Nem kérdéses, hogy az állatok képesek a kommunikációra, ahogy az is egyre valószínűbb, hogy egyes "kifejezéseket” nem ösztönösen, hanem eltanulva használnak. A mondatalkotás képességét ugyanakkor a tudomány sokáig az ember sajátosságának gondolta. Egy új kutatás most erős bizonyítékkal állt elő, amely rámutat: a japán széncinege képes "szavakat" egybefűzni.

A kutyák idővel megtanulhatják bizonyos kifejezések jelentését, ilyen lehet a „csitt”, az „ül”, vagy a „várj”. Az efféle tanulással az állatok azonban nem magát a szót, hanem annak hanglejtését ismerik fel. Ugyanígy a cinegék is képesek az egyedi kiejtések elkülönítésére, tulajdonképpen ez kommunikációjuk alapja is.

Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy a cinegék három különböző kifejezést is használnak a veszély jelzésére, a mostani kutatás azonban arra is kitér, hogy ezek önmagukban ritkán szerepelnek, általában kombinálva fordulnak elő. A madarak a figyelmeztető hangok mellett egy negyedik jelzést is használnak, ha egy másik cinegét közelítenek meg.

Bár a madarak “szóhasználata” véges, azok kombinációja igen sokféle lehet. Ez azt jelenti, hogy az egyes “szavakat” egymás után rakva a madarak képesek összetettebb, mélyebb jelentésű tartalmat is közölni – akárcsak az ember.

A kutatók a különböző cinegék által használt hangokat elnevezték A, B, C és D jelnek, majd bizonyos kombinációban lejátszották őket, előbb ABC-D, majd D-ABC sorrendben. Azt figyelték meg, hogy az első kombináció felkeltette a madarak érdeklődését, míg a második nem. Eszerint az ABC-D változat értelmes kifejezés lehet “cinegéül”, míg a D-ABC csupán “halandzsa”.

A kísérlet alátámasztotta azt a korábbi elképzelést, hogy bizonyos madárfajok kommunikációjának van egyfajta mondattana, azaz cinegék képesek az összetett, emberi kommunikációra hasonló információközlésre.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik