Tudomány

Rákgyógyítás: fontos akadályt győztek le a kutatók

A szervezet védelmi rendszere sokszor gátolja az orvosokat abban, hogy gyógyítsanak. Ilyen védelmi szerkezet a vér-agy gát is, amely az agyat, a vért és a gerincvelőt védi a mérgező anyagoktól. Bár a mechanizmusnak valóban fontos szerepe van a központi idegrendszer megfelelő működésében, azonban a gát olyan gyógyszereket is képes megszűrni, amelyek a rákot gyógyítják.

Kanadai tudósok egy csoportja még novemberben kezdett kísérletezni a védelmi rendszer megkerülésével, új átjárók kialakításával. Az orvosok mikroszkopikus légbuborékokat fecskendeztek be egy rákos beteg vérkeringésébe, majd hanghullámokat keltettek az erekben, melyek a daganat közelében futottak. A hullámoktól a buborékok heves rezgésbe kezdtek, ezzel lyukakat hoztak létre a gáton, melyeken immár könnyedén át tudtak jutni a kemoterápiás gyógyszer anyagai. Az eljárás után pár órával az így kialakult rések elzáródtak, így a hosszútávú káros hatástól nem kell tartani.

Az új eljárás nem csupán a rákkutatás szempontjából lehet fontos, hanem az egész egészségügynek is. Todd Mainprize idegsebész szerint a felfedezés új távlatokat nyithat az orvostudományban, hiszen a módszert alkalmazva bizonyos célzott hatóanyagú gyógyszerekkel akár az Alzheimer és a Parkinson-kór is kezelhetővé válhat.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik