Tech

Így segít az Instagram leküzdeni a rákot

Dévai László
Dévai László

újságíró. 2016. 03. 06. 15:28

Minden, az egész életed megváltozik, amikor megtudod, hogy rákos vagy. Mindenkinek az egyéni döntése, hogy a diagnózis után visszavonul az internetes nyilvánosság elől és megpróbál csöndben feldolgozni, majd túlélni, vagy visszatér az addigi életéhez és minden megpróbál hasonlóan csinálni, mint azelőtt – írja a Vice szerzője H. Alan Scott, aki miután beteg lett úgy döntött, hogy a beteg életének minden mozzanatát ugyanúgy megosztja majd az interneten, mint ahogyan azt korábban az egészséges életével tette.

Csakhogy tiszta legyen: a rák nem mókás dolog!

És még csak kicsit sem elbűvölő. Egy pillanat alatt változik át az életed valami alternatív valósággá, ahol mindenki sajnál, vagy túlzottan bátorít, rengeteg drága gyógyszert kell szedned és kemény kezelésekre kell járnod. Scottnál 2012-ben diagnosztizáltak hererákot. Már az elején nagyon nehéz volt beszélnie magáról és a betegségéről, mivel akárkivel találkozott mindenki a saját sztoriját kezdte el nyomni, arról, hogy neki is voltak rákos ismerősei, akik végül meghaltak.

Kép: Vice.com

Emiatt Scott zárkózott lett, csak pár emberrel tartotta személyesen a kapcsolatot. De nem hagyta abba a posztolást, rengeteget segített neki, hogy nyíltan elmondhatja az érzéseit. Facebookon, Twitteren és Instagrammon is minden nap aktív volt, így ismerkedett össze Annie Goodmannel (címlapkép), akinek rosszindulatú agydaganata van. Ő Scotthoz hasonlóan azt az utat választotta, hogy a betegsége minden pillanatát megosztja a követőivel, legyen az vidám, vagy szívfacsaróan szomorú. Hozzájuk hasonlóan egyre többen kezdték el élőben közvetíteni a betegségüket, így valóságos kis társaság jött lére.

Kép: Vice.com

Rákos vagyok, ki akar dugni?

Ez már Erik Bergstrom Facebook bejegyzése. A New York-i humorista akkor élesítette ezt a posztot, amikor kiderült, hogy rákos. Rajtuk kívül még rengetegen döntöttek úgy, hogy nem vonulnak el a nyilvánosság elől, hanem kiállnak és elmondják, vagy megmutatják, hogy betegek és nincs ezen mit szégyellni.

Lehet szidni és mindenért hibáztatni a közösségi médiát, de a felszabadultság, a sorstársak társasága és az új impulzusok olyan támogatást nyújtanak a rákban szenvedőknek, amelyet lehet, hogy máshogy nem kapnának meg. Lehet, hogy az értesítések nem mentenek életet, de hogy hasznosak, az elvitathatatlan.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.