Tudomány

Óriási jégkanyonokat találtak a Plútón

24.hu
24.hu

2016. 02. 28. 19:37

A NASA New Horizons szondájának legújabb felvételén jól látható, hogy jeges kanyonok, völgyek és magaslatok tarkítják a Plútó északi pólusának környékét.
A New Horizons felvételein különös felszíni formákat találtak a kutatók.
Korábban a témában:

A NASA New Horizons szondájának legújabb felvételén jól látható, hogy jeges kanyonok, völgyek és magaslatok tarkítják a Plútó északi pólusának környékét.

Fotó: NASA

A fenti képen az ügynökség szakemberei különböző színekkel jelölték a felszíni formákat: a legnagyobb, több mint hetven kilométer széles kanyont sárgával, a benne futó völgyet kékkel, a kisebb hasadékokat pedig zölddel. A rózsaszín csík egy másik völgyet jelöl, a piros foltok pedig néhány különös formájú mélyedést, amelyek valószínűleg a föld alatti jégréteg olvadása nyomán fellépő földcsuszamlások során keletkeztek.

A The Verge szerint a NASA kutatói csak találgatni tudják, miért olyan különös sárgásbarna színűek a pólus magasan fekvő területei. Ilyen felszíni formákat sehol máshol nem találtak a Plútón, a tudósok szerint talán az okozhatta a furcsa elszíneződést, hogy ezt a területet nitrogénjég helyett metánjég borítja esetleg, az, hogy hosszabb ideig volt kitéve a napsugárzásnak mint a kékesszürke színű régiók.

Kommentek

MADISON, WI - MARCH 10:  Kejin Hu, research associate, looks at a colony of human embryonic stem cells under a microscope at Wisconsin National Primate Research Center at University Wisconsin-Madison March 10, 2009 in Madison, Wisconsin.  On March 9, 2009 President Barack Obama signed an order reversing the Bush administration's limits on human embryonic stem cell research. (Photo by Darren Hauck/Getty Images) *** Local Caption *** Kejin HuTumorgyilkos őssejtekkel győzhetik le a rákot
Nemzetgazdasági tétje van az ön boldogságának