Tudomány

Lebegő hegyeket találtak a Plútón

Ugyan a New Horizons űrszonda már hónapokkal ezelőtt elhagyta a törpebolygót, de még mindig folyamatosan szállítja a rendkívül izgalmas képeket és adatokat.

A NASA New Horizons űrszondájának felvételei szerint rejtélyes hegyek lebegnek a Plútó nitrogéngleccsereinek felszínén. Az egy-nyolc kilométer átmérőjű hegyek valószínűleg a Szputnyik-síkságnak nevezett hatalmas jégmezőt övező felföldek jégtakarójából szakadtak ki.

A kutatók szerint mivel a vízjég sűrűsége kisebb, mint a Plútó felszínének nagy részét borító fagyott nitrogéné, a hegyek a Jeges-tenger jéghegyeihez hasonlóan úsznak a gleccserek tetején – egészen addig, amíg el nem érik a Szputnyik-síkságot körülvevő hegyeket, amelyek lábánál tömött csoportokba torlódnak össze.

Fotó: NASA
A New Horizons felvételén jól láthatóak a Szputnyik-síkságon lebegő jéghegyek (Fotó: NASA)

A NASA által közzétett felvétel felső részén jól látható az egyik ilyen csoportosulás: a hatvan kilométer átmérőjű Challenger Colles, amelyet az 1986-ban lezuhant Challenger űrrepülőgép legénysége iránti tiszteletből neveztek el. A tudósok szerint ezen, a felföld lábánál fekvő területen „sodródhatnak partra” a jéghegyek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik