The Amazing Spider-man 2
Year : 2014 USA
Director : Marc Webb
Andrew Garfield.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Tudomány

Mégis megmászhatunk Pókember-módra egy felhőkarcolót

24.hu
24.hu

2016. 01. 31. 14:27

A Stanfordi Egyetem mérnökei bebizonyították, hogy a megfelelő felszereléssel úgy mászhatunk fel a függőleges üvegfalakon, mint egy szuperhős.
Korábban a témában:

Múlt csütörtökön Stephen Colbert, a CBS The Late Show című műsorának házigazdája a Cambridge-i Egyetem zoológiai tanszékének kutatására hivatkozva azt mondta, bebizonyosodott, hogy a Pókember testmérete miatt képtelen lenne megmászni egy felhőkarcoló üvegfalát. „A legnagyobb állat, amelyik képes erre, a gekkó” – összegezte lemondóan a showman.

Szerencsére, a Stanfordi Egyetem mérnökeit nem győzték meg a Cambridge-i kollégák számításai. Olyannyira nem, hogy a napokban közzétett videójukban a gyakorlatban is cáfolták az elméletet. Mint a biometrikai kar egyik kutatója bemutatta: a megfelelő technológia segítségével felmászhatunk egy függőleges üvegfelületen – csak a súlyelosztásra kell odafigyelnünk.

A Cambridge-iek tanulmányukban több mint kétszáz olyan állat súlyát és lábméretét hasonlították össze, amelyek tapadókorongok segítségével másszák meg a sima felületeket. Mint írták, mivel az állatok súlya és a testükön található tapadófelületek nagysága egyenesen arányos, egy ember testfelületének legalább negyven százalékát ilyen párnácskáknak kellene borítania ahhoz, hogy gekkómódra mászhasson meg egy falat.

Igen ám, csakhogy a stanfordiak által kifejlesztett korongok sokkal jobban tapadnak, mint azok, amiket a természetben találunk. „Gekkó-inspirálta mászóeszközeik” mindegyikét egyenként huszonnégy mikroszkopikus fűrészfogakkal ellátott párnácska borítja, amelyeket kifejezetten a sima felületek megmászására kísérleteztek ki. A párnákat úgy alakították ki, hogy egyenletesen osszák el egymás között a súlyt, így „viszonylag lapos, sima és tiszta üvegfelületeken” remekül megtapadnak.

Eliott Hawkes és Eric Eason, a tapadókorongok kifejlesztői szerint a technológiát nagyméretű tárgyak mozgatására szánt robotok építésénél vagy az egyre nagyobb problémát jelentő űrszemét begyűjtésénél hasznosíthatnák.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Már ötvenezer éve is komplett fajokat irtottunk ki
Bergamo, 2011. június 19.
Az olasz kormánykoalícióban részt vevõ Északi Liga támogatói középkori lovagnak öltözve a párt hagyományos éves gyûlésén vesznek részt az észak-olaszországi Bergamóban. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)Lovagi kardot találtak a szántásban Kengyelnél