Tudomány

Az amerikai űrhajós, aki a családját is elvitte a Holdra

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 11. 03. 12:54

Igaz, csak képletesen, de akkor is ez volt az egyik legmenőbb dolog, amit apa valaha tett.

Korábban a témában:

Charles Duke, az Apollo-16 holdkompjának pilótája nemcsak a Holdon valaha járt legfiatalabb emberként vonult be az űrhajózás történetébe, de ő volt az első (és eddig egyetlen), aki a Holdon töltött három napja során egy családi fotóját is elhelyezte az égitest porába, melyen feleségével és két fiával együtt látható.


De vajon mi késztette erre az űrhajóst? A válasz igen egyszerű: a kiképzése során a férfi ideje jó részét Floridában töltötte, családja pedig a több, mint ezerhatszáz kilométerre fekvő Houstonban élt, így a gyerekek nagyon ritkán láthatták édesapjukat.

Hogy izgatottá tegyem a gyerekeket a hamarosan induló út miatt, megkérdeztem tőlük: “Velem akartok jönni a Holdra? Csinálhatunk egy fotót az egész családról, és akkor mindenki eljöhet velem.”

A fiúk persze nem mondtak nemet. A küldetés óta eltelt negyvenhárom év persze nem múlt el nyomtalanul a fotó felett, hiszen a leszállás helyén a hőmérséklet minden hónapban 200 °C-ra melegszik, éjszakánként viszont az abszolút nulla fok (‒273,15 °C) közelébe zuhan.

A csomagolására használt zsugorfólia nem bírja jól ezeket a hőmérsékleti viszonyokat. A fotó egészen jól nézett ki, mikor ledobtam, de sosem láttam többé, és azt hiszem, mostanra már teljesen megfakult.

Sajnos a következő, a környéken történő holdraszállásig ez nem derül ki, hiszen az apró fénykép mérete miatt láthatatlan az égitestet figyelő és fényképező műholdak számára.

De mindez persze nem számít, hiszen a legfontosabb, hogy a tett nagyon sokat jelentett a család számára, a gyerekek pedig biztosan iszonyú boldogok és büszkék voltak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.