Tudomány

A görögdinnye egy rohadt nagy hazugság

Dinnye (Array)
Dinnye (Array)

Van valami, amit eddig nem tudtál a dinnyéről, de nem is akarod megtudni. Jobb, ha ezt ugyanúgy elhallgatjuk, ahogy eddig. 

Görögdinnye, megvan, ugye? Így néz ki:

 

De tuti, hogy így néz ki? A Vox előszedte Giovanni Stanchi egy 17-ik századi festményét, amin egy rakás gyümölcs szerepel. Például pár dinnye is. Meglett a képen a dinnye? Így néz ki:

Semmi köze nincs ahhoz, amit mi most görögdinnyeként ismerünk. Ez egyébként azért van, mert a kép még azelőtt készült, hogy agyonnemesítettünk volna egy bizonyos dinnyefajt, hogy mostanra gyakorlatilag csak azt ismerjük. 

Egyébként ízre annyira a többi sem lehetett más, legalábbis ezt gondolják most a tudósemberek. Csak máshogy néztek ki. Ugyanilyen magas lehetett például a cukortartalmuk, mert sokszor ették frissen és bort is előszeretettel készítettek belőle. Mondjuk az emberiség történetének első párezer éve kizárólag arról szólt, hogy kiderítsük, miből lehet alkoholt csinálni. 

Nem véletlen amúgy, hogy agyonnemesítettük ezt a fajta dinnyét. A régi dinnyének sokkal kevesebb húsa és vastagabb héja volt. Ráadásul máshogy nézett ki, mert hiányzott belőle a nagymennyiségű likopin, pedig ez a karotinoid adja azt a szép vörös színt, ami most a dinnye. Egyébként azt a szép vörös színt is ugyanez a karotinoid adja, ami most a paradicsom. 

Mostanában amúgy épp azzal szórakozunk, hogy a magokat kijátszuk valahogy a dinnyéből, szóval lehet, hogy 50 év múlva majd a mai dinnyékre nézünk ugyanilyen dinnyeszemekkel. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik