Tudomány

Letartóztatták a magyar útlevéllel csencselő robotot

beatnik-1  (robot, extasy, művészet, képzőművészet, internet, rendőrség, bűncselekmény, darkweb, bitcoin, tudomány)
beatnik-1  (robot, extasy, művészet, képzőművészet, internet, rendőrség, bűncselekmény, darkweb, bitcoin, tudomány)

A bűnöző hajlamú gépember más gyanús dolgokat is vásárolt az interneten, köztük extasy tablettákat, egy rejtett kamerával ellátott sapkát és egy hamis Louis Vuitton táskát is.

A svájci rendőrség megerősítette, hogy idén januárban „letartóztattak” egy robotot, amely egy sor gyanús beszerzést eszközölt az interneten. A hatóságok által lefoglalt tárgyak között extasy tabletták, egy hamis Diesel farmer, egy hamis Louis Vuitton táska, egy magyar útlevél, kétszáz Chesterfield márkájú cigaretta, egy rejtett kamerával felszerelt baseballsapka, egy pár Nike edzőcipő egy tűzoltók által használt álkulcs-készlet, egy persellyé alakított üdítős doboz és a Gyűrűk ura trilógia e-könyv kiadása is szerepelt.

A Techradar értesülései szerint, a rendőrök a vizsgálat lezárása után visszaszolgáltatták a robotot a jogos tulajdonosainak. A találó „Random Darknet Shopper” névre keresztelt robotot a !Mediengruppe Bitnik művészcsoport programozta be tavaly októberben, hogy egy sajátos akcióművészeti projekt keretében hetente egyszer vad shoppingolásba kezdjen a darknet egyik legismertebb online piacterén, az Agorán. Alkalmanként száz dollár értékű bitcoint költhetett el; az általa vásárolt tárgyakat a St Gallen-i Kunst Halle galériában állították ki.

A darkweben magyar útlevelet is árulnak

A csoport blogbejegyzésében örömmel jelentette, hogy az illetékes ügyész szerint „az Ectasy-birtoklás végeredményben elérte a célját, hiszen élénk társadalmi vitát indukált a kiállítás által felvetett kérdésekkel kapcsolatban”. A Bitnik célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen egyszerűen beszerezhetőek a kábítószerek, hamis papírok vagy éppen a különféle hamisított termékek a világhálón.

Tjomas Hansjakob, a St Gallen-i rendőrség szóvivője a CNBC-nek nyilatkozva kijelentette: „Vizsgálatunk szerint a tárlaton kiállított ectasyt biztonságos körülmények között tárolták, így senki sem férhetett hozzá. A Bitnik tagjai nem akarták eladni vagy elfogyasztani a drogot, ezért nem éreztük szükségét annak, hogy felelősségre vonjuk őket.”

A kémsapkát James Bond is megirigyelné

Az ügyészség hangsúlyozta: végül sem a robotot, sem pedig az azt beprogramozó művészeket nem vádolták meg, az extasyt viszont annak rendje és módja szerint megsemmisítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik