Tudomány

Alakváltó robotok kísértenek a fukusimai atomerőmű romjai között

fukusima (fukusima, atomerőmű, nukleáris baleset, földrengés, szökőár, cunami, robot, tudomány)
fukusima (fukusima, atomerőmű, nukleáris baleset, földrengés, szökőár, cunami, robot, tudomány)

A 2011-es szökőárban elpusztult nukleáris létesítményben még mindig gyilkosan erős a sugárzás.

Négy évvel azután, hogy egy 8,9-es erősségű földrengés és az azt követő cunami elpusztította a Japán keleti partvidékén működő Fukusima Daiicsi atomerőművet, a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) szakemberei még mindig azon vannak, hogy megpróbálják kármentesíteni a nukleáris baleset helyszínét. Ebben a hónapban egymás után két, különleges feladatokra tervezett robotot is beküldtek az erőmű egyes számú blokkjába, hogy felmérjék a kárt.

Az első, egy hatvan centiméter hosszú, jellegzetes kígyómozgással közlekedő robot, amelyet április 10-én vetették be, szinte azonnal elakadt, miután behatolt a reaktorba. A másodikat már más útvonalon küldték be; rendben el is végezte a feladatát, de miután az erős sugárzás miatt tönkrement a kamerája, ezt is sorsára hagyták.

.

Halálos sugárzás

Persze, a robotokra akkor sem vált volna sokkal jobb sors, ha épségben kikeverednek a romok közül. Ahogy az IEE Spectrum írta, akkora radioaktív szennyezésnek voltak kitéve, hogy szavatosságuk végső lejártáig mindenképpen ólomdobozba zárva tartották volna őket.

Mielőtt végleg lemondtak volna róluk, az International Research Institute for Nuclear Decommissioning és a Hitachi által tervezett robotoknak még sikerült értékes mérési adatokat átküldeniük az őket irányító mérnököknek. Mint kiderült, az erőműben még ma, évekkel a katasztrófa után is 5,9 sievert erősségű a sugárzás; csak a miheztartás végett, ha valaki akár csak néhány percig is 10 sievertes dózisnak van kitéve, néhány héten belül menthetetlenül meghal.

Nem embernek való

A fukusimai erőmű kárainak felmérésében és elhárításában rendszeresen használnak robotokat a TEPCO szakemberei. Tavaly májusban például egy „nukleáris tisztogatásra” specializálódott amerikai vállalat, a Kurion robotját vetették be: a frizsiderméretű, négy és fél méteres karokkal felszerelt fémember feladata a szivárgások felderítése volt. A robot karjait speciális, a rendkívül magas radioaktivitásnak ellenálló kamerákkal és különféle vágóeszközökkel is felszerelték, hogy utat vághasson magának a reaktor roncsain keresztül.

A CNN tudósítása szerint a Kurion kifejezetten azért építette a robotot, hogy felmérhessék, milyen károkat okozott a szökőár a kettes blokkban, amelynek jelentős része továbbra is megközelíthetetlen az emberek számára, a reaktorból ugyanis erősen radioaktív hűtővíz szivárog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik