Tudomány

Egy méh agyával irányítják a drónt

mehagyu-dron(960x640).jpg (drón, )
mehagyu-dron(960x640).jpg (drón, )

Önálló, mesterséges intelligencia segítségével repülő robotokban látják a jövőt a kutatók.

Egy háziméh agyának komplett, digitális újraalkotásával akarnak önállóan repülő robotokat létrehozni a Green Brain Project kutatói – írja az IFLS. A tudósok remélik, hogy a jövő drónjai képesek lesznek maguktól érzékelni, gondolkodni, és úgy viselkedni, mint egy kifinomult beporzó.

„A méhek, és a általában a rovarok olyan mérnöki mesterművek, amiknek egyelőre a nyomába sem érhetünk. Ha a képességeiknek csak egy töredékét újra tudnánk teremteni egy robotban, az már hatalmas előrelépés lenne” – nyilatkozta a BBC-nek James Marshall a University of Sheffield kutatója.

A méhek képességei bámulatosan sokoldalúak, különösen azt tekintetbe véve, hogy mennyire kicsi, és egyszerű az agyuk. A Green Brain csapatának eddig nagyjából azt sikerült elérnie, hogy mesterséges méhagyuk képes a látásra, és a szaglásra. A több ezer virtuális neuronból álló mesterséges agyra a kutatók rábízták egy quadrokopter irányítását. A drón sikeresen végigrepült egy folyosón, anélkül, hogy bárminek nekiütközött volna, egy másik alakalommal pedig képes volt felismerni a falon egy pepita mintázatot, és annak segítségével navigálni.

A világ több pontján folyik a méhrobotok fejlesztése, többek között azért, mert a közeljövőben szükség lehet rájuk a növénybeporzásban, ha továbbra is világszerte zuhan a méhpopulációk száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik