Tudomány

Nyolcévesen hálta el nászéjszakáját a királylány

A gyerek éréséről minden kor mást gondolt, de a pedofíliát sehol nem tűrték. A törvényes házasságban élő gyereket viszont semmi nem védte.

A római jog a lányokat 12, a fiúkat 14 éves kortól tartotta alkalmasnak a házasságkötésre és mindarra, ami ezzel jár. Bizáncban lehetőség volt ennél fiatalabb lányt is feleségül venni, ám a frigy elhálásával meg kellett várni a törvényben megszabott alsó korhatárt, azaz a 12 éves kort. A gyakorlat persze nem követte a törvény írott szavát, és szexuális szolgáltatásokra kényszerítették gyermekkorú feleségüket – olvasható a Római kor.hu-n.

Megverték, ha tiltakozott

Mind a köznép, mind az arisztokraták áthágták a szabályokat. Ki saját pedofil vágyaitól hajtva, ki azért, mert a leányka szülei idősebbnek hazudták az arát. A XIII. században Arta püspöke, Demetriosz Chomatianosz öt olyan kislányt mentett ki a házasságból, akiket 7-12 éves kora között kényszerített férje szexuális életre. Olyan esetről is tudunk, amikor a hétéves kislányt férje véresre verte, amikor tiltakozott….

A bizánci köznépről e téren kevés forrás maradt fenn, de az uralkodók közt dívó szokásokról annál többet tudunk. Andronikosz Komnénosz például 63 éves korában vett feleségül egy 12 éves lányt, aki akkor már özvegy volt. Azon nyomban magáévá tette az “asszonyt”, aki akkor már nem volt érintetlen.


Ő Andronikosz, akinek lányát 8 évesenerőszakolta meg a férje, de maga sem “kímélte” 11 éves feleségét. Anna, magyar hercegnőt. Forrás: Wikipedia

II. Andronikosz Palaeologosz leányát, Szimoniszt ötévesen adták feleségül a negyvenéves szerb fejedelemhez, Stephan Milutinhoz. A “férj” három évet volt képes várni, nyolcévesen megerőszakolta a kislányt. Olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy Szimonisz örök letére meddő maradt. Szülei nem fogadták vissza, huszonegy éves koráig, férje haláláig volt kénytelen elviselni annak brutalitását. Ekkor kolostorba vonult, hogy legalább itt gyógyírt találjon sebeire.

Büntetlen maradt a pedofília

Magyar példánk is van. Margit, III. Béla királyunk lánya tizenkét évesen lett a nála sokkal idősebb bizánci császár, II. Angélosz Izsák hitvese. A nászt nyomban elhálták. Nem tudjuk, a hercegnő miképp dolgozta fel asszonnyá válását, Izsák halála után még kétszer férjhez ment, minden urának fiúkat szült.

V. István és Kun Erzsébet leánya, Anna hercegnő is 11 évesenlett bizánci császárné, épp II. Andronikosz felesége. De ahogy a krónikás fogalmaz: „… ifjúian szép teste volt, de a gyermekszülésben meddőnek mutatkozott”. Itt érhető igazán tetten a pedofília, hiszen meddősége fejletlenségéből fakadt. Később két gyermeket szült.

A gyerekek házasság mögé rejtett megrontása nem járt következményekkel, a férjet nem büntették. A megerőszakolt lányok csak az egyháztól kérhettek segítséget. A pátriárka szülésznőkkel vizsgáltatta meg a gyermekkorú arát, és ha az erőszak bizonyosságot nyert, a a frigyet felbonthatta.

További adatokat, érdekességeket a római világról a Római kor.hu-n olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik