Tudomány

Kanyarban sincs a horpasztó macska

Felmentjük a lajhárt, az alvás világbajnoka ugyanis egy denevér. A macskák is nagyon lusták, de egy fél napnál ők sem alszanak sokkal többet.

Az alvás, az álom még ma is misztikus, megfoghatatlan, nehezen kutatható terület. Főleg, ha állatokról van szó. Van azonban néhány elterjedt nézet, amelyeket már most megcáfolhatunk. Kezdjük is a lustaság világbajnokával, a lajhárral. Szó se róla, valóban lassú teremtés, ráérősen éli életét és feltűnően kerüli a hirtelen vagy gyors mozdulatokat. Mégsem alszik annyira sokat, mint gondolnánk: ez a lassított felvétel naponta 9-10 órát tölt álomban – olvasható a BBC-n.

Nem kevés, de például a koalák 14,5 órát szundítanak, de a csúcstartó a barna denevér a maga 20 órájával. Élete több mint 85 százalékát átalussza. A másik végletet a növényevő óriások jelentik, a zsiráfok és az elefántok csupán három-négy órát áldoznak pihenésre. Sajnos abból is ki kell ábrándítanunk mindenkit, hogy a macskák napjuk 90 százalékát sziesztával töltik. Közülük is a leghíresebb hétalvók az oroszlánok, akiket naphosszat árnyékos helyen fetrengve lehet megfigyelni.

A célirányos kutatás azonban bebizonyította, hogy az állatok királya sem süttetheti egész nap a hasát. Mindössze napi 14 órát. Sőt, attól függően, milyen sűrűn tűnhetnek fel rivális hímek, illetve veszélyt jelentő elefántok a környéken, akár még ennél kevesebbet.

Azt a bő fél napot bármilyen pózban végigdurmolják:

A cápák legendás tulajdonsága, hogy úszniuk kell, nehogy megfulladjanak, ha ugyanis nem mozognak, a víz nem áramlik át kopoltyúikon. Ez egyrészt nem igaz minden cápára, a dajkacápa például a szájukon pumpálva a szükséges vizet, lepihenhetnek a tengerfenéken. Kutatók azonban felfedezték, úszás közben is lehet aludni. A tüskés cápák látszólag soha nem pihennek, rájuk igaz: mozogj, ha oxigént akarsz. Csakhogy náluk ezt a folyamatot nem az agy, hanem a gerincvelő irányítja. Magyarul a cápák öntudatlan állapotban leledzenek annak ellenére, hogy testük folyamatos mozgásban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik