Tudomány

A fejtörő a hosszú élet titka

Ép testben ép lélek, az ép elmét pedig a gyerekkortól gyakorolt, rendszeres agytorna garantálja - orvosilag is.

Amerikai kutatók szerint kisebb valószínűséggel alakulnak ki az Alzheimer-kórhoz köthető fehérje lerakódások azoknak az agyában, akik edzésben tartják magukat olvasással, írással és játékokkal – a gyerekkoruktól folyamatosan aktív szellemi életet folytatók agyában kievesebb béta-amiloid fehérje halmozódik fel.

Korábbi tanulmányok azt már megmutatták, hogy a mentálisan aktív, magasabban képzett embereknél ugyanolyan mennyiségű fehérje felhalmozódás mellett is enyhébben jelentkeznek a leépülés tünetei, az agyi képalkotó eljárás segítségével készült mostani vizsgálatok azonban azt jelezték, hogy mennyiségében is kevesebb a kialakuló amiloid lerakódás.

Az Alzheimer-kórral összefüggő fehérjeplakkok kialakulása 10-15 évvel a tünetek megjelenése előtt elkezdődik az agyban. A szellemi leépüléssel járó betegség, amely becslések szerint 36 millió embert érint világszerte, jelenleg nem gyógyítható. A népesség öregedése miatt az érintettek száma 2030-ra 66 millióra, 2050-re pedig 115 millióra emelkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik