Tudomány

Más agyterületeket is érint a szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex csökkenti az egyik agyterület, a thalamus méretét.

A Texasi Egyetem houstoni egészségtudományi központjának kutatói szerint az agy tanulási, érzékelési és motoros funkciókat kontrolláló thalamus területe egyfajta “postahivatalként” funkcionál, az agy többi részébe juttatja el az információkat.

Úgy tekinthető, mint egy olyan központ, ahol sok információ vezérlődik és kapcsolódik át az agykéreg és sok más kéregalatti központ felé. Kulcsszerepet játszik a zsigeri és a testi funkciók szervezésében is.

Ezen a területen talált térfogatvesztést az MR-vizsgálatokkal a szklerózis multiplexben – SM-ben – szenvedő páciensek agyában Khader M. Hasan és csoportja.

Azt eddig is tudták a szakemberek, hogy az öregedéssel csökken a thalamus térfogata, hetven éves kor fölött gyorsul fel a zsugorodás. A szklerózis multiplexben szenvedő páciensek agyában azonban jóval fiatalabb korban jelentkeztek ezek a változások.

Nagy teljesítményű, 3 teslás MRI-vel 109 SM-mel élő és 255 egészséges ember agyát térképezték fel, az eredmények értékelésénél figyelembe vették a korral járó változásokat is.

A tanulmányt a The Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban tették közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik