Tudomány

Látogatható a hatalmas náci bunker

Háborús emlékhely nyílt Európa második legnagyobb föld alatti bunkerében, az 1940-es években épített brémai Valentinben.

A hatalmas bunkerben a második világháború alatt tengeralattjárókat szereltek volna össze, de az építést végül nem fejezték be a bombatámadások miatt.

A Valentint Bréma északi részén, a Weser folyó partján építették. 1943 májusa és 1945 áprilisa között naponta mintegy 10 ezer munkás dolgozott a 4 négyzetkilométernyi területen. A bunker 426 méter hosszú, 97 méter széles és mintegy 33 magas volt, építéséhez 1,8 millió köbméter betont használtak fel. Több ezer kényszermunkás is dolgozott az óriásbunker építésén, közülük mintegy 1300-an meghaltak.

A gigantikus bunkerben azonban egyetlen tengeralattjárót sem szereltek össze, mert amikor már majdnem elkészült, a britek többször bombázták az üzemet, ezért az építkezést – a háború befejezése előtt néhány héttel – leállították. 1945 májusában a nyugati szövetségesek megszállták az épületet. A Valentin berendezéseit leszerelték, egyes alkatrészeit eladták ócskavasnak.

ATOMFEGYVERRAKTÁRBÓL MÚZEUM

1946-tól 1949-ig a brit és az amerikai hadsereg speciálisan bunkerrombolásra tervezett bombák kipróbálására használta a bunkert. Az amerikaiak tervezték az egész létesítmény felrobbantását, de a szükséges nagy mennyiségű robbanóanyag és a környéken várható nagy károk miatt ettől eltekintettek. 1954 után az amerikai hadsereg atomfegyverraktárként akarta hasznosítani, de erre végül nem kerül sor.

A hatalmas létesítményben vasárnap háborús emlékhely nyílt. A tervek szerint a következő öt évben információs táblákkal ellátott sétautat alakítanak ki a betonkolosszusban. Emellett vezetéseket, interaktív kiállításokat és multimédiás rendszert is terveznek.

“A bunker egy kivételesen tanulságos emlékhely, amely a nácik nagyravágyásának és embereket lenéző ideológiájának szimbóluma” – mondta a megnyitón Bern Neumann tartományi kulturális miniszter.

Az emlékhellyé alakítást a német állam és a tartomány összesen 3,8 millió euróval támogatta.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a bunkerről (Wikipedia)
A bunker hivatalos honlapja (denkort-bunker-valentin)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik