Tudomány

Újabb bizonyítékok a nácik rémtetteire

Náci eutanáziaáldozatokat rejthet egy osztrák pszichiátriai intézet temetője.

A tiroli Hall városában található intézet temetőjének létezéséről eddig is tudtak, de nem hozták összefüggésbe a náci időszakkal. Nemrég egy véletlen felfedezés révén kiderült, hogy a létesítményt 1942 és 1945 között használták, és 220 holttestet hantoltak el benne. Különösen 1944-45-ben volt magas a halálesetek száma, egyedül 1945 márciusában harminc ápolt halt meg az intézetben.

A történészek megpróbálják azonosítani a földi maradványokat, és választ keresnek arra, miért nőtt meg a halálozások száma, és miért éppen 1942 és 45 között használták a temetőt.

A jelenlegi ismeretek alapján “nem lehet abból kiindulni, hogy mind a 220 halott eutanáziaáldozat volt” – hangsúlyozta Oliver Seifert történész. A szó szoros értelmében vett gyilkosságra utaló jelek nem ismertek Hallban. A kutatók ugyanakkor “éheztetéses eutanáziáról” is tudnak a nemzetiszocialista időszakból.

Ahogy máshol is a náci Németországban, az 1938-ban a birodalomhoz csatolt Ausztriában is folytak eutanáziaprogramok az “életre alkalmatlannak”, értéktelennek ítélt emberek – elmegyógyintézetekben ápoltak, a szellemi, illetve testi fogyatékosok – megsemmisítésének céljával.

A halli intézetből 1940 és 1942 között, az úgynevezett T4 eutanáziaprogram keretében legkevesebb 360 ápoltat szállítottak megsemmisítő létesítményekbe. Az 1942 után időszakról kevés ismerettel rendelkeznek a történészek. Ismert ugyanakkor, hogy több másik osztrák intézetben szándékos éheztetés, gyógyszer-túladagolás és elégtelen ellátás révén 1942 után is folytattak eutanáziát.

A halli temetőben nyugvók jegyzékére Oliver Seifert talált rá a létesítmény archívumának költöztetése során. A felfedezés egybeesett azzal, hogy a ma a Tilak nevet viselő, tartományi kezelésű intézetet ki akarták bővíteni. A régi temető a tervezett új épület helyén terül el, ezért a régészeti feltárás befejezéséig felfüggesztették az építkezés előkészítését. A sírok kihantolása márciusban kezdődik, a teljes kutatómunkát két évre tervezik.


AJÁNLOTT LINKEK:

Eutanázia program a Harmadik Birodalomban – angolul (Wikipedia)

Bővebben az osztrák pszichiátriai intézetről – angolul (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik