Tudomány

Párizsba utazott a magyar Gömböc

Cédric Villani sztármatematikusnak annyira megtetszett az utóbbi évek legnagyobb magyar találmánya, hogy hazavitt belőle egy példányt.

Végre Franciaország legjelentősebb nemzetközi matematikai központjának gyűjteményében is ott van a hihetetlen geometriai kejfeljancsi, a magyar gömböc.

A Gömböc az első ismert homogén test, melynek csak egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet.

A Gömböc hasonlóan működik, mint a híres keljfeljancsi játék. Bárhogyan tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza.

Matematikusok 1995 óta foglalkoztak elméletben a kérdéssel, létezik-e olyan test, amelynek egy stabil és egy instabil egyensúlyi pontja van. Két magyar tudós elhatározta, megcsinálja. Így született meg a mikius Gömböc Domokos Gábor és Várkonyi Péter tervezésében.

2006-ban állították elő az első példányt. A New York Times a rá következő esztendőben az év hetven legérdekesebb ötlete közé választotta. 2010-ben a sanghaji világkiállítás magyar szenzációja volt.

A Franciaországban médiasztár matematikus Cédrik Villani februárban járt először Magyarországon, a Francia Intézetben és az ELTE-n tartott előadásokat. Budapesten egy ebéd közben hallott a hihetetlen Gömböcről. A sztármatematikus nem hitte el, hogy létezik ilyen. Amikor meglátta, miről van szó, azonnal akart a magyar “matematikai őstestből” egy példányt. Így hódította meg a magyar Gömböc a francia fővárost.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a Gömböcről! (gomboc.eu)
Angol cikk a Gömböcről (Physics Buzz)
A gömböc története (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik