Tudomány

Matek-múzeum nyílik az USA-ban

Matematika = felfedezés = szépség = öröm: ezt az egyenlőséget állítanák a MoMath szellemiségének középpontjába.

A matematika szépségét, a művészetekkel, az egyéb tudományokkal és a pénzügyekkel való kapcsolatát mutatja majd be az Egyesült Államok első matematikai múzeuma, amely tervek szerint 2012-ben nyílik meg New Yorkban.

Glen Whitney társalapító, aki korábban egy pénzügyi befektetési alapnál dolgozott elemzőként. “Sok nagyszerű matematikatanár van az Egyesült Államokban, de a matematikai felfedezés öröme elveszik a tananyag zsarnokságában, és a szinte taposómalomszerű egyentesztekben” – fogalmazott Whitney.

Cindy Lawrence, a múzeum másik leendő vezetője úgy véli, hogy a kiállítás feltehetően képes lesz kiváltani a látogatókban azt a meghökkenést és izgalmat, amelyet a tankönyvek nem.

A múzeum az alapítók szándéka szerint minden korosztályhoz szól majd, de különösen a gyerekekhez, akik játszva tanulhatnak a matematikáról a különböző interaktív és tapasztalati alapú játékokkal.

A kiállításra szánt egyik népszerű összerakós geometriai-logikai játék, a Tetraxis:

A kiállítás ösztönzi az együttműködést is, amely jellemző a matematikai kutatásokra – magyarázta Lawrence.

A múzeum létrehozásához 30 millió dollár – 5,4 milliárd forint – szükséges, ebből 22 millió már összegyűlt. A Google 2 millió dollárral állt a kezdeményezés mellé.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Matematikai Múzeum honlapja (MoMath)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik