Tudomány

Miért ünnepeljük későn a húsvétot?

Hetven éve nem vártunk annyit a nyuszira, mint idén.

A Húsvét a Pünkösd mellett az az ünnepünk, ami nem köthető évenként ugyanahhoz a konkrét dátumhoz. A tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap az ünnepnap.

Idén, mivel március 19-én este a Hold szuper Föld-közelséggel egybekötve “megelőzte” a napéjegyenlőséget két nappal, így a Húsvét majdnem a lehető legkésőbbre csúszott, április 24-re.

Legközelebb 2095-ben, és 2163-ban esik pontosan ugyanerre a dátumra a húsvét. A Húsvét eddigi legkésőbbi rekordidőpontja április 26. lehetne. 1943-ban április 25-re tolódott a Húsvét. Huszonhét esztendő múlva ugyanígy egy különlegesen késői dátumon ünnepelhetjük a tavasz legnagyobb ünnepét.

MI KÖZE A TELIHOLDNAK A HÚSVÉTHOZ?

Ahogy a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja írja, a húsvét azért mozgó ünnep, mert Jézus kereszthalála a zsidó naptár Niszán havának 14. napján következett be. Feltámadása pedig harmadnap, vasárnap történt. A Niszán a tavasz első hónapja volt, tehát a tavaszi napéjegyenlőséghez kötődött. A zsidó naptár hónapjai az újholdtól a következő újholdig tartottak. Így szükséges a számításoknál tudni, mikor volt az utolsó holdtölte, azaz a Niszán hónap közepe.

Pünkösdöt minden évben 7 héttel húsvét után tartják. Idén a pünkösd hétfő június 13-ra tolódik.

AJÁNLOTT LINKEK:

Részletesen a Húsvét időpontjának számításáról (Magyar Csillagászati Egyesület)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik