Tech

Milliókért árulják az új zsarolóvírus lehetséges ellenszerét

Azt még mindig nem tudni biztosan, hogy kik állnak a NotPetya néven emlegetett zsarolóvírus mögött, mindenesetre a váltságdíjakat gyűjtő bitcointárcáról nemrég 10 ezer dollárnyi összeget mozgattak át. Mindeközben egy felhasználó a sötét weben olyan kulcsot kínált eladásra még több pénzért cserébe, ami a világ összes zárolt számítógépét feloldaná. A szakértők attól tartanak, hogy csak egy heccről van szó.

A június 27-én indult gigászi, először Ukrajnában taroló zsarolóvírusos támadássorozat mögött álló csoport eddig semmilyen jelet nem adott magáról, a napokban viszont az áldozatok által küldött váltságdíjakat leemelték a hackerek által használt bitcoin tárcáról, majd mozgatták át egy másik számlára.

Pár perccel korábban a hackerek két kisebb kifizetést is küldtek a Pastebin és DeepPaste nevű weboldalak bitcoin számlájára. Ezeken az “online vágólapokon” bárki tehet közzé regisztráció nélkül szöveges posztokat, hackerek is gyakran használják információmegosztásra. Ez időtájt egy állítása szerint a zsarolóvírushoz köthető felhasználó bejelentést tett közzé mindkét felületen.

A közzétevő 100 bitcoint (közel 70 millió forint) kér az üzenetben, amiért cserébe állítása szerint olyan privát kulcsokat nyújtana át a kifizetőnek, amivel bármilyen, a NotPetya által zárolt fájl feloldhatóvá válna.

A szerző nem adott meg bitcoin címet, helyette publikálta egy sötét weben található chatszoba linkjét, ahol a felhasználók felvehetik vele a kapcsolatot.

A Motherboard számolt be arról, hogy az említett chatszobában az egyik hacker elmondta, hogy az ár azért ilyen magas, mert a kulccsal a világ összes fertőzött számítógépét fel lehet oldani.

Új brutális kibertámadás kényszeríti térdre a világot
A Petya zsarolóvírus új változata söpör végig a világon.

A portál nem tudja megerősíteni, hogy a szobában résztvevő személyek valóban a NotPetya készítői lennének. Matt Suiche, kiberbiztonsági szakértő szkeptikus a hackerek motivációival kapcsolatban, szerinte az üzenet célja az újságírók és a felhasználók összezavarása,és hogy ismét beszélni kezdjenek az emberek a vírusról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik