Tech

A szemmozgást is követi a Samsung titkos VR-sisakja

Az okostelefonnal működő Gear VR után valami nagyobb dobásra készülhet a Samsung: titokban mutatták be önálló virtuálisvalóság-headsetük prototípusát, ami a szemmozgás mellett a kézmozdulatokat és arckifejezéseket is követi.

A szemmozgáskövető technológiát fejlesztő Visual Camp nevű cég ejtette el  közleményében, hogy a Samsung a sanghaji Mobil Világkongresszusra magával vitte legújabb virtuálisvalóság-headsetének prototípusát is, amit zárt ajtók mögött mutatott meg a kiválasztottaknak.

Az Exynos VR III kódnéven emlegetett eszköz egy “standalone” VR-headset lesz, azaz önmagában, bármilyen külső eszköz (PC, mobil, konzol) nélkül is lehet használni, saját kijelzővel rendelkezik.

Forrás: Visual Camp

A kütyü prototípusában egy 10 nanométeren gyártott nyolcmagos processzor, valamint ARM Mali G71MP20-as grafikus chip dolgozik a Liliputing szerint. Azt még egyelőre nem tudni, hogy milyen kijelzőt építenek bele.

Ennél is érdekesebb, hogy szemmozgáskövető technológiát kap (amit a fentebb említett Visual Camp fejleszt), ezen felül képes lesz felismerni a felhasználó kezének mozgását, az arckifejezések és a hangszín változását.

Forrás: Visual Camp

A cég közleménye a „foveated rendering” technikát is említi, aminek lényege, hogy az eszköz mindig azt a területet jeleníti meg élesen, ahová a felhasználó szeme fókuszál, ezáltal tudja hatékonyan kihasználni a számítási erőforrásokat a rendszer.

Az eszköz mérete és dizájnja arra enged következtetni, még igencsak kezdeti állapotban van. Ugyan a felsorolt technológiák nagy előrelépést jelentenek VR területén, a nehezebb feladat az, hogy ezeket kompakt módon pakolják bele egy elérhető árú eszközbe. Nem lehet véletlen az sem, hogy a Samsung hivatalosan még semmit nem mondott az eszközről, valószínűleg még jó ideig várnunk kell rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik