Tech

Végtelenített albummal nyitotta az évet Brian Eno

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2017. 01. 05. 11:00

Az év első napján jelent meg az ambient műfaj teremtőatyjának keresztelt Brian Eno új lemeze, a Reflection. A lemez vagy 54 perces vagy végtelenül hosszú - mindez csak rajtunk múlik.
Korábban a témában:

Brian Eno megkerülhetetlen pontja az elektronikus zenének, ha kettővel mélyebbre csúszunk a vödrös-szívószálas fesztiválelektronál. Kihagyhatatlan a neve akkor, ha az ambient műfaj születését említjük, ami de facto a világ legnyugtatóbb zenei zsánere (amennyiben a csendet nem vesszük zenének, de John Cage 4’33” c. darabja óta tudjuk, hogy a csend is zenei alkotás) – ha az ambientet liftzenének vagy háttérzenének hívjuk pontos megnevezés híján, akkor sem lövünk mellé. Kihagyhatatlan a neve akkor is, ha a generatív zene fogalmát említjük, ami gyakorlatilag algoritmusok által membránokra köpött, végtelenített hanganyag – a többé-kevesbé sikeres kísérletek közül neve a jobbakat jelzi, ilyenekről már számoltunk be korábban is. Az ő nevéhez fűződik a Windows 95 ikonikus hatmásodperces bejelentkező hangja (amit kellően lelassítva gyakorlatilag egy újabb Eno-opuszt kapunk), a listát pedig el sem kezdjük, hogy zenészként és producerként milyen nevekkel dolgozott – a felsorolás kellően tiszteletreméltó.

Kisebbfajta pezsgőbontást érdemel tehát vájtfülűbb körökben a Reflection. Zeneileg csak annyi kitekintőnk lesz rá, hogy tökéletes glacial ambient album (a kifejezés körülbelül azt teszi, mintha zenében kellene kifejeznünk a csontig égő sarkköri hideget és magányt), a tech rovat számára a Reflection körüli marketing- vagy tartalomstratégia jóval izgalmasabb.

Két változat férhető hozzá ugyanis az új Eno-albumból: az egyik egy 54 perces anyag, a másik pedig egy iOS-en és Apple TV-n futó app (az Androidos közönség ugyanúgy kimarad ebből az örömből, mint Eno bármely más kódon alapuló munkájából), aminek a 54 perces CD/stream/MP3/bakelit/hangfile csak egy változata a legenerálható végtelensokból. (Az alábbi kép az app által generált, a zenéhez illeszkedő screenshotja.)

Eno eredeti elképzelései szerint – ahogy erről több helyen is beszél – az ambient zenét teljesen végteleníthetőnek (illetve végtelenítettnek) képzelte el, ami olyan, mintha vízparton ülnénk: ugyanazt hallanánk, de mindig máshogyan egy kicsit. A generatív (vagy algoritmikus) zenealkotás fogalma gyakorlatilag ezt teszi lehetővé: a zenész (vagy programozó) által kiválasztott hangszínekkel algoritmusok kezdenek el dolgozni: ezek döntik el azt, hogy milyen hangok, milyen hangnemben, milyen hosszan, milyen gyakorisággal, ütemmel vagy képletben szólalnak meg. Magyarul: onnantól kezdve, hogy a készítők rábólintanak a hangokra és a hangokat megszólaltató rendszerre, az egy gombnyomásra magától gyártja a mindent. Emögött pedig számos izgalmas felütés rejlik, például az, hogy szerzői jogdíjat hogyan kell fizetni egy algoritmikus zenegyártó rendszer használata után. És mivel a világ nem egyszerű, hogyan kell akkor fizetni érte, ha a rendszer maga nyílt forráskódú és ingyenes.

A rendszerről nyilatkozó Peter Chilvers (Brian Eno programozótársa, akinek korábbi remek iOS-es appjait, például a Bloomot is köszönhetjük) külön kiemelte: a nem eltárolt zene azért is izgalmas, mert az azt alkotó szabályok változhatnak az idő múlásával. A Reflection appot ugyanis úgy alkották meg, hogy tisztábbak a harmóniák a reggeli órákban, a hangnemek pedig úgy váltják egymást, hogy az eredeti, reggelivel megegyező hangnemet csak az esti órákba visszacsúszva kapjuk meg, ezzel összhangban pedig többek között a zene tempója is a napszakhoz igazodik.

Az album 54 perces változatát ingyen streamelhetjük a Spotify-on, aki a generatív appot szeretné megvásárolni, az itt teheti meg. Akik tovább szeretnének kattintgatni a témával kapcsolatban, látogassák meg Brian Eno fémjelezte Generative Music oldalt, illetve szerezzék be a Noatikl nevű programot – az Androidos közönségnek ennél jelenleg csak kevesebb jutott, nekik a Generative Music Generatort javasoljuk. Akik pedig inkább a kezükbe szeretnének valamit fogni és saját kézzel akarnának egymásba csúszó hangmintákból végtelenített zenét készíteni, azoknak ajánljuk a Buddha Machine nevű kultikus kütyüt, amibe alább még bele is hallgathatunk.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.