Tech

Még nyolcvan terccel a Föld körül – így csinál nekünk zenét a számítógép

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 10. 03. 15:00

Ezen válogatásunkban munkastressz elleni zenegyártó appokat válogattunk össze, amelyek egyfelől tökéletesen nyugtatnak, másfelől még tökéletesebben alapozzák meg a hétvégi chillout fogalmát.

Korábban Nyolcvan terc alatt a Föld körül címmel foglaltuk össze az éppen legígéretesebb vagy legszimpatikusabb interaktív zenegyártó appokat: az időutazást és a turisztikát kombináló Radiooooo, a japán lounge és techno közé beszorult Patatap vagy a CB-rádiókat és a Soundcloud ambientjeit kombináló You Are Listening To egyaránt stabil pontjait képezik egy nyugodt estének – az alábbiakban további tippjeink olvashatóak.

A Soft Murmur


Az Androidos készülékeken, ill. a weben is elérhető A Soft Murmur a MyNoisehoz hasonlóan is különféle hangforrásokat ad nekünk, amelyekből mi keverhetjük ki, hogy mit szeretnénk hallani: az eső, mennydörgés, hullámverés, szél, tűzpattogás, madár- és tücsökhangok mellett kifejezetten jó kiegészítésnek bizonyulnak a különféle tibeti hangtálak hangjai. Ha kifejezetten egy olyan appot keresünk, ami megmutatja, milyen volt a Műcsarnokban a kilencvenes években egy esős nap téblábolni, ez az, ne is keressünk tovább.

Drone FX

A Soft Murmurhöz képest jóval testreszabhatóbb eszköz a Drone FX, amellyel gyakorlatilag lassan csordogáló, feszült filmzenét készíthetünk. Indításkor kapunk öt véletlenszerű hangszert és hat véletlenszerű, egymás után következő hangnemet, a zene beborítja a hangszórónkat, mi pedig mogorva, feszült vagy ufóváró arccal folytathatjuk tovább az Excelezést. Ha valami nem tetszik a zenében vagy ki akarjuk használni azt a lehetőséget, hogy belekattinthatunk bármibe: kicserélhetjük a hangszereket, a hangnemeket, oktávokat válthatunk, feljebb-lejjebb halkíthatjuk ezeket: ha valami új zenét szeretnénk, ami nagyon hasonlít Brian Eno zenéihez (őt nevezzük az ambient műfaj atyjának, ha nagyon gyors bevezetésre van szükségünk), ez hozza el nekünk a békességet.

Tonfall

Téglaegyszerűségű, egyben kifejezetten hajnali hangulatokra szakosodott a böngészéből futtatható Tonfall. Adott az ablakban kétféle objektum: a lassan úszkáló hangok (apró körök, a különböző színek különböző hangmagasságot jelölnek), illetve a plusz jellel felvértezett nagyobb körök, amelyek megszólaltatják a kisebb köröket, ha kellően közel vannak hozzájuk (ezt a két kör között megjelenő halvány szakasz mutatja). Ha telefonunkra is szükségünk lenne hasonló appra, a Nodebeatet pont nekünk találták ki – ugyanolyan, mint a Tonfall, csak ritmust is tudunk csiholni a körökkel, illetve mi is rászólózhatunk ujjunkkal a születő zenére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.