Tech

Hoppá, régi-új kihívója akadt a digitális zenének

Évtizedek óta használjuk, de mostanra szinte mindenki elfelejtette, ám ő nem hagyja magát, megküzd a digitális zenével.

A kazettának már nagyon régen reszeltek, és végérvényesen lőttek a kis és nagy floppynak is, mint ahogyan mostanság már a CD-lejátszó sem divat, hiszen a zenék legtöbbje ott figyel valamilyen eszközünkön, digitálisan. Ha pedig mégsem, akkor a felhőből kiváló minőségben tölthető és hallgatható.

Ám meglehet, hogy feltörekvőben van egy olyan formátum, amit a legtöbben már elfeledtek, holott valójában soha nem ment ki igazán a divatból, most pedig újra a reflektorfénybe kerülhet.
Ez pedig nem más, mint a bakelitlemez!Mindezt arra alapozzuk, hogy az Engadget beszámolója szerint a Entertainment Retailers Association (ERA) olyan számokat tett közzé, melyek alapján kijelenthető, hogy az elmúlt héten az Egyesült Királyságban több pénzt költöttek lemezekre, mint digitális muzsikák letöltésére.

300 000 font a bakelit javára

Mindez a számok nyelvén annyit jelent, hogy a 48. héten letöltésre 2,1 millió fontot költöttek a derék britek, ám bakelitre 2,4 milliót, ami már alapból beszédes különbség, ám érdemes előszedni a tavalyi év hasonló időszakának adatait is. Főleg azért, mert akkor 4,4 millió font ment letöltésre, és csupán 1,2 millió a hagyományosnak nevezhető formátumra.

bakelit

Az ERA szerint a növekedés oka, hogy a fekete pénteken bagóért lehet kapni a lemezeket, másrészt úgy tűnik, mind népszerűbb ajándék a bakelitlemez, és meglepően sok kapható belőlük a szigetország Tescóiban és Sainsbury’s-ben.

Azért még mindig a digitális a király

Ettől függetlenül a digitális formátumú zenék térnyerése továbbra is folyamatos, így például a Spotify-on a The Weeknd 40 millió streamet mondhatott magáénak az első napon, ami egy hét elteltével 223 millióra duzzadt. Egyebekben pedig a BBC News szerint az elmúlt hét legkelendőbb bakelit lemeze Kate Bush triplája, a Before the Dawn volt, amihez 52 fontért lehet hozzájutni, míg az Amazonon mindössze 13 font a digitális változat.

Meglepő lehet, hogy a gyűjtők 7 százaléka azt mondta, valójában nincs is lejátszója, hanem pusztán azért vásárol bakelitet, hogy ezzel is támogassa az előadót, míg néhányan dekorációs célra használják a régi-új zenehordozót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik