Videó

Így kezelheted hatékonyabban a családi pénzügyeket

Manapság már egy egyszerű otthoni tervezés is szövevényes. Mutatunk egy kézműves módszert arra, hogy minden fillérről tudd, hol a helye.

Bonyolódik az élet minden szinten – többek között az sem egyszerű már, hogy kiszámoljuk és megtervezzük egy havi bevételeinket és kiadásainkat. Egy család napjainkban sokszor nem egy-két forrásból jut pénzhez, tehát nem csak arról szól az élet, hogy “anyu fizetése” és “apu fizetése”. Ugyanígy a kiadások sem merülnek ki annyiban, hogy kifizetjük a lakbért vagy lakáshitel-részletet, és elosztjuk a hónapot 31 napra, hogy megtudjuk, hány forintunk lesz aznapra enni. A pénzünket is több helyen tartjuk, szóval néha még azt se látjuk tisztán, épp hány forintunk van.

Épp ezért érdemes olyan módszert választani, amivel a pénzügyeink minden részét egyben kezelhetjük, akár olyan szinten, hogy a bevételek, kiadások és jelenleg elérhető források káoszában látnánk néhány egyértelmű számot – többek között azt, hogy az adott hónap végére pluszban vagy mínuszban leszünk-e.

Bár vannak már különféle célszoftverek, vagy akár mobilos alkalmazások ilyesmi célokra, a leginkább hatékony az lehet, ha egy saját igényekre szabott megoldást készítünk mi magunk. Ezt megtehetjük például Excelben, de talán még egyszerűbb ha egy olyan webes szoftvert használunk, mint a Google Táblázatok. Persze az Office 365 online eszközei is hasonlóak, tehát az általunk bemutatott, Google alapú módszer szinte teljesen alkalmazható az internetre mentett Office dokumentumokban is.

Innentől viszont egyszerűbb videós formátumban folytatni, hogy lépésről lépésre hozzunk létre egy költségvetés-táblázatot. Ugyan egy kitalált család kitalált pénzügyeit vázoljuk fel, de ez alapján otthon bárki elkészítheti a saját változatát. Innentől az egyetlen titok annyi, hogy ne felejtsük el folyamatosan vezetni a változásokat, hogy naprakészek legyünk.

Ide kattintva (vagy a cikk fejlécében elindítva) nézhető a videó, kellemes tervezgetést kívánunk.

Legfrissebb videók
Olvasói sztorik