Tech

Zombi Uber-sofőrök húzzák le az utasokat

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 09. 24. 12:01

Ugyan nálunk épp nincs Uber, máshol azonban még vígan működik, bár van olyan ország, ahol nem épp vidám, hanem inkább bizarr esetek miatt főhet a tulajdonosok feje.

Magyarországon az állami ellehetetlenítés ellenére is kifejezetten kedveltnek számított az Uber, az utasok jó része az olcsó díjszabás, a kényelmes és hasznos mobilos alkalmazás, valamint az átlátható visszajelzési rendszer valamelyikéért váltott a fuvarmegosztó szolgáltatásra. Emellett az autóvezetők közül is sokan sorakoztak fel teljes munkaidőben, vagy akár csak kiegészítésként Uber-sofőrnek, és épp a fejlett visszajelzési és értékelési megoldásnak köszönhetően a felhasználók mindegyikükről könnyen kideríthették még az utazás előtt, hogy tényleg szimpatikusak-e annyira, hogy rájuk bízzák a következő fuvart.

Van azonban olyan ország, ahol a jelek szerint trükköző szélhámosok is igyekeznek beférkőzni az Uber-sofőrök közé, akik a szolgáltató kifizetési rendszerében található kiskapu kihasználásával próbálkoznak ingyen pénzhez jutni.

Kínából több hír is érkezett, amelyben arról számolnak be, hogy zombik vezetik az Uber autókat. Egy kicsit utánanézve a dolognak kiderül, hogy ez a trükkös álsofőrök pénzszerzési magánakciója. Amikor ugyanis egy utas autót rendel, az Uber alkalmazás visszajelzi, mikor várható az autó, milyen típusú járműről van szó, és ki vezeti. A lusta trükközők viszont épp ezért elkezdtek saját sofőr-profilképük helyett rémisztő zombifejeket használni, mert ha ezeket meglátja az utas, azonnal törli a rendelést, és újrapróbálkozik másnál.

Hogy ez miért jó a “zombiképű” álsofőrnek? Az Uber rendszere minden felhasználó által visszamondott fuvar után egy kis fájdalomdíjat ír jóvá a pórul járt kollégáknak, a csalók pedig épp ezt használják ki, hogy egy méternyi vezetés nélkül is ingyen pénzhez jussanak. Feltöltik a zombi profilt, beérkezik a rendelés, visszaigazolják, majd várják a megrémült utastól a törlést. Ezt aztán naponta annyiszor ismételhetik meg, ahányszor csak akarják, a munka nélkül keresett pénz pedig csordogálni kezd az Ubertől a számlájukra.

A kínai médiának már nyilatkozott az Uber is az ügyben. Jelezték, hogy ők is tudomást szereztek a csalásról, és mindent elkövetnek az ilyen esetek visszaszorítására. Mivel rendszerükben minden fuvar (beleértve a törölt rendeléseket is) visszakereshető, azonnal kizárnak mindenkit a rendszerből, aki hasonló csalással próbálkozott. Szóvivőjük szerint zéró toleranciát hirdettek a trükközőkkel szemben, szóval bármilyen frappánsnak is gondolják egyesek, hogy így fejik meg a szolgáltatót és egyben átverik az utasokat, az örömük nem tarthat sokáig.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.