Tech

Kínában épült a világ legnagyobb számítógépszörnye

Kínának olyan gépe van, hogy még a korábbi legerősebbnél is kétszer gyorsabb.

Kína nem olyan ország, ami csak úgy kullog a világ után, ezért nem csoda az sem, ha a korábbi szuperszámítógépük után megint egy olyat raktak össze, ami kenterbe ver minden másikat a golyóbison. A 93 petaflopot tudó Sunway TaihuLight a Nemzeti Szuperkomputer Központban dolgozik, és 93 billiárd (ez nagyon sok nulla, ami az 93 után jön: 93.000.000.000.000.000) számítást végez másodpercenként.

Mindez azt jelenti, hogy kétszer gyorsabb és háromszor hatékonyabb, mint a korábbi leggyorsabb masina, a Tianhe-2, mely hogy, hogy nem, szintén kínai. Sejthető, hogy ekkora számítási teljesítmény nem azért van, hogy tükörsimán fusson rajta a Batman Arkham Knight vérlázítóan pocsék PC-s átirata, hanem fejlett gyártási , időjárás-előrejelzési, és egyéb, hatalmas adatokkal járó elemző tevékenységeket lehet vele végeztetni. A Linuxot futtató masina egyébként 10,5 millió processzormagot tartalmaz.

taihulight
Fotó: Jack Dongarra, Sunway Taihulight System Report

A rangsor, melynek az élén áll, a világ 500 legbrutálisabb gépszörnyét tartalmazza, ám most először Kína megelőzi mennyiségben az Egyesült Államokat, hiszen 167 gépe található a listában, míg az amerikaiaknak csak 165. Ugyanakkor az USA a Top10-ben néggyel van jelen, míg Kína csak kettővel, bár ezek rögtön az első két helyen tanyáznak. A maradék négy helyen Japán, Svájc, Németország, illetve Szaúd-Arábia osztozik.

Akit pedig az érdekelne, hogy ilyen mértékű hardvert miért csak néhány feladatra használnak, annak érdemes tudnia, hogy a University of Southampton professzora, Les Carr szerint nehéz dolog olyan szoftvert írni, ami képes lenne kihasználni ezt a rengeteg processzormagot. Valójában arról van szó, hogy olyanok, mint a versenyautók, tehát bámulatos teljesítményre képesek a pályán, de az országúton talán még a felcsúti kisvasút is jobban teljesít náluk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik