Tech

Brutálisan erős szuperszámítógépet készítenek Japánban

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 11. 19. 15:00

A szigetországban öt év múlva adják át azt a gépszörnyet, mely szintén hipererős elődjénél százszor nagyobb teljesítményű lesz.

Jelenleg Kínában található a világ legnagyobb számítási teljesítménnyel rendelkező szuperszámítógépe, azonban Japánban igen komoly munkába fognak, hogy néhány év múlva már a szigetországban üzemeljen a világ legerősebb hardvere. Amennyiben minden jól megy, akkor a világverőnek szánt gép öt év múlva, a jelenlegi tervek szerint 2020 magasságában áll munkába.

A Flagship2020 projekt keretein belül fejlesztett új szuperszámítógép a tervek szerint mintegy százszor nagyobb teljesítménnyel lesz képes alkalmazásokat futtatni, mint Japán jelenlegi leggyorsabb szupermasinája, a “K”. A világon jelenleg a negyedik legnagyobb teljesítményű gépként jegyzett, SPARC64 VIIIfx-alapú Fujitsu monstrum több mint 705 ezer processzormaggal rendelkezik, teljesítménye pedig eléri a 10,5 petaflops-ot.

Jelenleg a kínai Tianhe-2 a világ legnagyobb sebességű szuperszámítógépe, mely elsősorban 3,12 millió processzormagjáról, illetve 33,8 petaflops teljesítményéről híres. A képzeletbeli dobogó második helyére az Egyesült Államokbeli Cray-alapú Titan léphet fel a maga szerény 560 ezer processzormagjával és nem kevesebb mint 17,5 petaflops teljesítményével, a bronzérmes pedig az ugyancsak USA-ban üzemelő, IBM-génekkel bíró Sequoia, mely 1,57 millió maggal és 17,1 petaflops teljesítménnyel rendelkezik.

Összehasonlításképpen egy átlagos mai számítógépet négymagos processzor hajt, és bár az ilyen szupergépek teljesítménye nem egyenesen arányos a processzormagokkal, mégis ki lehet számítani, hány százezerszer nagyobbak már ezen a téren is egy hagyományos PC-nél.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.