Tech

Magyarországon a TomTom akciókamerája

Manapság apró akciókamera nélkül már el sem indul otthonról a magára kicsit is adó extrém sportoló, de igazából már rajtuk kívül is egyre többen rögzítik a környezetük minden történését. A megkerülhetetlen GoPro-nak is folyamatosan bukkannak fel kihívói, most épp a navigációs piacról érkező TomTom.

Nincs is annál jobb dolog, mint egy sisakkamerával megörökíteni a hétvégi bringázást, egy nagysebességű szlalom-lesiklást, vagy például egy izgalmas vadvízi evezést. Pontosan ilyen helyzetekre készítették fel igen alaposan a sokkal drágább GoPro modellekhez hasonló szolgáltatási körű, és nemrégiben általunk is alaposan letesztelt Lamax Action X7, illetve a most hivatalos formában is Magyarországra érkezett TomTom Bandit.

Az elsősorban navigációs termékeiről és szolgáltatásairól ismert, holland székhelyű vállalat Budapesten bemutatott vadonatúj akciókamerája egy 94x38x52 milliméter méretű, illetve 190 gramm tömegű “cső”, melyet lényegében bármilyen felületre és bármilyen helyre pillanatok alatt fel lehet rögzíteni. Az f2,4-es fényerejű nagylátószögű lencse mögött található képérzékelővel maximum 16 megapixeles felbontású fotók készíthetők, videó módban pedig a 3840×2160 pixeles Ultra HD 4K felbontás jelenti a plafont. Ez utóbbi üzemmódot azonban mégsem igazán ajánlott használni, ilyenkor ugyanis csak 15 képkocka/másodperc sebességre képes a készülék. Ellenben ha beérjük 2,7K-val, akkor már korrekt 30 fps-t kapunk, a Full HD felvételek 60 fps-esek is lehetnek, 720p felbontás mellett pedig már 120 fps-es opció is választható, ez utóbbi már kiváló lassított felvételek elkészítéséhez is.

Snap893

A parányi microSD memóriakártyára dolgozó TomTom Bandit USB 3.0 interfésszel rendelkezik, ezenkívül pedig természetesen a Wi-Fi és a Bluetooth sem hiányozhat belőle. Érdekesség, hogy külön dedikált gombot kapott a felvételindító és -leállító gomb, vagyis a mellényomás esélye gyakorlatilag nulla. Felvétel közben egyetlen gombnyomással bármikor megjelölhetjük azokat a néhány másodperces felvételrészeket, melyeket mindenképpen szeretnénk majd beletenni a megvágott anyagba. A vágásban komoly segítséget nyújt a gyártó okostelefonos alkalmazása, mely a mobilunk laza megrázására automatikusan izgalmas és könnyen megosztható videóklippé alakítja a felvételeinket.

Snap895

Az 1900 mAh kapacitású akkumulátor több mint 3 órás üzemidőt biztosít, ezenkívül pedig említést érdemel még a 40 méteres vízmélységig tökéletes vízállóságot biztosító spéci objektív borítás, illetve a rengeteg integrált érzékelő. Utóbbiaknak köszönhetően lehetőség nyílik például arra, hogy a videókon megjelenítsük az aktuális sebességünket, pulzusunkat, tengerszint feletti magasságunkat, illetve, hogy azt, hogy adott pillanatban hány G erőhatás ér bennünket. A TomTom Bandit tehát igen sokat tud, és ennek megfelelően sajnos alaposan meg is kérik az árát: az alapmodell 120 ezer forintba kerül, a többféle kiegészítővel, így például apró távirányítóval együtt szállított változat ára pedig 150 ezer forint.

Snap894

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik