Tech

Teszt: olcsó és korrekt akciókamera – retteghet a GoPro?

Jelen tesztalanyunk az e tekintetben etalonnak tekinthető GoPro modelleknél jelentősen olcsóbban kínál remek akciókamerás szolgáltatásokat - lássuk, mire képes a gyakorlatban a cseh fejlesztésű Lamax Action X7!

Míg néhány évvel ezelőtt szinte csak az elhivatottabb sportolók használtak különböző strapabíró kamerákat arra, hogy megörökítsék életük legizgalmasabb és egyben leglátványosabb pillanatait, addig mára eljutottunk arra a szintre, hogy lényegében mindenki mindenhova akciókamerákat szerel. Ezek a rendkívül apró készülékek remek társaink abban, hogy egyedi szemszögből örökítsük meg segítségükkel a hétvégi bringázás felejthetetlen pillanatait, a nyári búvárkodás legszebb vízalatti látnivalóit, de ezenkívül akár a kocsink tetejére vagy a kutyánk nyakörvére is könnyűszerrel felapplikálhatjuk őket. Az akciókamera piac egyre jobban telítődik és az árak szépen lassan a pincében landolnak – ékes bizonyíték erre jelen tesztalanyunk, a Lamax Action X7 is, mely elérhető áron kínál széles szolgáltatási kört és rengeteg kiegészítőt.

a01_resize

Külcsín
A csehországi eredetű újdonság pontosan ugyanúgy néz ki, mint az akciókamerák túlnyomó többsége: adott egy parányi téglatest, mely az elején egy objektívet, a hátulján pedig egy kis kijelzőt virít, no és persze néhány nyomógomb sem hiányzik a fedélzetéről. Alaphelyzetben mindössze 56 grammot nyom a mérlegen a készülék, ilyenkor azonban a víz/por/ütésállóság még nem játszik. Ehhez ugyanis még fel kel applikálnunk az átlátszó védőtokot, melynek révén akár már 30 méteres vízmélységben is videózhatunk, ráadásul még ekkor is csak 118 grammos extra súlyt kell magunkkal vinnünk. Érdekesség, hogy a védőtok hátsó ajtajából egy tartalék példányról is gondoskodott a gyártó, sőt, még egy spéci törlőkendőt is kapunk ajándékba.

a06_resize

Felszereltség
A kellemes tapintású, matt fekete borítású akciókamera baloldalán található a miniHDMI és microUSB csatlakozó aljzat, illetve a maximum 32 GB-os memóriakártyákat kezelni képes microSD-slot. Az ellentétes oldalra került a mikrofon, a Wi-Fi nyomógomb, illetve a wireless aktivitást jelző LED-fényforrás. Felülre került az exponálógomb és a töltésjelző LED, alul pedig egy felnyitható ajtó mögött található a cserélhető akkumulátor. A lítium-ion akksi mindössze 750 mAh kapacitású és egy feltöltéssel mintegy 60 perces üzemidőt biztosít – ez nem sok, azonban jó hír, hogy alapáron két akkumulátort kapunk. A gyári vezetékes töltő 5 Volt mellett 1 Amperrel tölti a kamerába helyezett megfáradt akksit. Az előlapon landolt a kék működésjelző LED és a bekapcsológomb, mely többek közt üzemmód váltásra is használható. Az objektív 8 milliméterre emelkedik ki az előlap síkjából és mellette található az eszköz parányi beépített hangszórója.

a04_resize

Kiegészítők
A vízálló tokba néhány pillanat alatt be lehet tenni a kamerát, melynek ezt követően három nyomógombja érhető el: a bekapcsoló/üzemmódváltó-, az exponáló- és a Wi-Fi gomb. A tok alján lévő furatba egy könnyen tekerhető csavar tehető be, és ennek az egyszerű megoldásnak a révén használhatjuk az alapáron járó kiegészítők teljes tárházát. A Lamax Action X7 könnyűszerrel felapplikálható lényegében bárhova: a dobozban találunk többek közt kétoldalú ragasztót, tépőzárat, hevedert, csíptetőt, drótot és rengeteg olyan egyéb hasznos kiegészítőt, melyért sok gyártó nem kevés extra pénzt kér el. Mi többek közt biciklire, sisakra és távirányítós autóra szereltük fel a kamerát, de a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen – szörfdeszkán, síboton és persze akár szelfiboton is használhatjuk az apró kamerát. Az alábbi képen látható, hogy pontosan mit is kapunk alapáron a csomagban:

a12_resize

Kezelhetőség
A hátoldalt egy 1,5 colos, nem értintésérzékeny kijelző uralja, mely a nézőpont kiválasztásakor rengeteg segítséget nyújt a kijelző nélküli akciókamerákhoz képest. A display felbontását sajnos nem sikerült kiderítenünk, de ez gyakorlatilag mindegy is, hiszen a nézőpont megválasztásához és a felvételek gyors visszanézéséhez remekül megfelel ez a parányi kijelző. Az LCD mellett négy apró nyomógomb figyel, még pedig a következő funkciókkal megspékelve: menü, fel, le és vissza. Az előlapon lévő gomb nyomkodásával tudunk váltani a videó és a fotós üzemmód között, illetve ugyancsak ezzel a gombbal tudunk belépni a galériába. Könnyen kikövetkeztethető módon a fenti exponálógombbal tudjuk elindítani a videófelvételt vagy kioldani a fotózást, illetve ugyanez a gomb a menüben “OK” funkcionalitással is bír.

a03_resize

Videózás
Az f2,8-as fényerejű, fix gyújtótávolgású és fixfókuszos, optikai képstabilizátor nélküli objektív nem kevesebb mint 170 fokos látószöggel rendelkezik, vagyis kis túlzással a fél világ belefér a mögötte lévő szenzor által rögzített képre. Ez egyébként néha kicsit már túl sok is, szívesen fogadtunk volna például egy manuális látószög állítási lehetőséget. Videózáskor az 1920×1080 pixeles Full HD felbontás jelenti a plafont, ami mellé 30 képkocka/másodperces sebesség jár, ellenben ha beérjük 1280×720 pixellel, akkor már nemcsak 30, hanem 60 fps-t is választhatunk. Fontos, hogy ez utóbbi, 60 fps-es opciót aktiválva a látószög automatikusan kisebb lesz, vagyis a képbe kevesebb minden fér bele. A H.264-es kódolású és MOV kiterjesztésű Full HD mozgóképek 18 Mbit/s-os bitrátával bírnak, a sztereó hangsávjuk pedig 44 kHz-es. Egy percnyi Full HD videó körülbelül 140 MB helyet foglal, tehát egy 32 GB-os memóriakártyára a legjobb minőségben közel 4 órányi felvételt készíthetünk. A 720p HD videók 30 fps esetén 9,5 Mbit/s-os, 60 fps-t használva pedig 12,5 Mbit/s-os bitrátájúak.

a07_resize

a11_resize

Fotózzunk!
A képérzékelő 12 megapixeles felbontással bír, ily módon segítségével maximum 4000×3000 képpontos fotókat készíthetünk, de adott esetben 10, 8, illetve 6 megapixeles fényképek is lőhetők. Míg azonban a videóminőséggel elégedettek lehetünk, addig a fényképek sajnos nem túl jó minőségűek, és itt most nem az ez esetben természetes torzításra, hanem a tényleges képminőségre kell gondolni. A fényérzékenység ISO50 és ISO1600 között állítható, az időzítő 3-5-10 másodperces késleltetésre képes, a sorozatfelvevő sebessége 3-5-10 fps lehet, ezenkívül pedig állítható a képélesség és a képminőség, illetve dátumbélyegzőt is használhatunk. A galériában a fájlokat zárolással védhetjük meg a véletlen törléstől. Íme néhány tesztfotó:

Extrák
Végtelen felvétel módban a kamera mindig az utolsó 1-3-5 percnyi videót tárolja el, az integrált mozgásérzékelőt aktiválva pedig megoldható, hogy a felvétel akkor induljon el, ha például ütést vagy mozgást érzékel a kamera – magyarul a fejlesztők az autós használatra is gondoltak. Elérhető továbbá egy másik mozgásérzékelés is, amikor nem a speciális érzékelő, hanem maga a kamera indítja el a felvételt, még pedig akkor, amikor valamilyen mozgást érzékel a látóterében. Említést érdemel továbbá a kijelzőkép forgatási lehetőség, az energiatakarékos automatikus kikapcsolás, a manuálisan állítható fehéregyensúly, a nyolcféle színszűrő, illetve a többek közt magyarul is tudó menü.

a12_resize

a13_resize

Wireless lehetőségek
Ha nyomvatartjuk a jobboldali Wi-Fi gombot, akkor létrejön egy wireless hálózat, melyre az okostelefonunk vagy tabletünk révén, a megfelelő jelszó bepötyögését követően egyszerűen csatlakozhatunk. Az androidos és iOS készülékekre letölthető Lamax Cam App 2.0 segítségével a telefonunkon láthatjuk a kamera élőképét (kis késéssel), elindíthatjuk a felvételt, illetve néhány beállítást is elvégezhetünk, de például a fényérzékenységet sajnos nem tudjuk szabályozni ily módon. A Wi-Fi jelerősséget és akksi töltöttségi szintet is mutató alkalmazással a telefonunkra tudjuk tölteni a kamera memóriakártyáján lévő videókat és fotókat, akár csoportosan is, de szerkesztési lehetőséget nem kapunk. Mint megtudtuk, a gyártó hamarosan editor funkciókat is pakol az alkalmazásba, ezenkívül pedig egy webes szerkesztőfelületet is elérhetővé fog tenni.

Konklúzió
A Lamax Action X7 elsősorban kiváló ár/érték aránya révén győzött meg bennünket: a cikkünk írásakor akár már 37 ezer forintos áron megvásárolható akciókamera olyan, általában csak jóval drágább modellekben lévő extrákat vonultat fel, mint amilyen például a színes kijelző vagy a Wi-Fi. A mozgóképek minőségével elégedettek lehetünk, ellenben fotózásra nem igazán ajánljuk a cseh apróságot, melynek aduásza a rengeteg kiegészítő, melyek révén lényegében bárhova egyszerűen fel lehet applikálni a készüléket. A kamerára 2 év, a kiegészítőkre pedig 1 év teljes körű garanciát vállal a gyártó, illetve a hazai forgalmazó.

GoPro alternatíva
Ha színes kijelzős és Wi-Fi-s GoPro akciókamerára vágyunk, akkor minimum 90 ezer forintot kell fizetnünk a Hero+ LCD nevezetű modellért, ami tehát közel 2,5x többe kerül a Lamax Action X7-nél, és ráadásul jelentősen kevesebb gyári kiegészítő jár mellé. Negatívum, a minimálisan nagyobb tömeg, ellenben a GoPro javára írandó a Full HD melletti 60 fps-es sebesség, a nagyobb kapacitású akksi, a Bluetooth támogatás, a kijelző érintésérzékenysége, illetve a 40 méteres mélységig vízálló kivitel.

Lamax Action X7
Pozitívum: kicsi és könnyű, minőségi kialakítás, rengeteg kiegészítő jár mellé alapáron, bárhová egyszerűen felszerelhető, vízálló tok, korrekt videó minőség, pofonegyszerű kezelhetőség, hátsó színes LCD, Wi-Fi adatátvitel és okostelefonos távvezérelhetőség, HDMI-kimenet, számos extra funkció, dupla akksi, remek ár/érték arány.
Negatívum: a fotóminőség lehetne jobb is, Full HD-ben nem tud 60 fps-t, az akksi nem túl nagy kapacitású, az alkalmazáson belüli és a webes szerkesztő funkciókra még várni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik