Tech

Elképesztő 10 magos készülékek jönnek

Nehogy azt gondoljuk, hogy a 8 magos mobil chipsetek után már megáll a magszám gyarapodás!

Nem is olyan rég még minden mobilban és tabletben egymagos chipsetek voltak, aztán az LG előrukkolt a világ első kétmagos okostelefonjával, majd pedig szépen sorban megérkeztek a négymagos, illetve a nyolcmagos szörnyetegek is. És a fejlődés természetesen ezen a ponton sem állhat meg.

Áprilisban ugyanis napvilágot látott a MediaTek legújabb tízmagos Helio X20 chipsete: az iparágban elsőként Tri-Cluster CPU konfigurációt alkalmazó MT6797 SoC-ben két darab 2,5 GHz-es Cortex-A72 mag, négy darab 2 GHz-es Cortex-A53 mag, illetve négy darab 1,4 GHz-es Cortex-A53 mag található. Az előző generációs MediaTek chipseteknél mintegy 40 százalékkal nagyobb teljesítményű, Mali T880 MP4 grafikusgyorsítós újdonság a már jól ismert big.LITTLE architektúrára épül, LTE Cat. 6 (300 Mbit/s) támogatással bír és a TMSC 20 nanométeres gyártási technológiájával készül. A chipkészletre épülő első készülékek az elkövetkezendő hónapokban érkeznek meg a boltokba.

Ez tehát a jelen, a jövő pedig már a Helio X30-ról fog szólni, mely ugyan marad tízmagos, de már nem három, hanem négy klaszteres felépítéssel rendelkezik majd. A MediaTek újdonságában már négy darab 2,5 GHz-es Cortex-A72 mag, két darab 2 GHz-es Cortex-A53 mag, két darab 1,5 GHz-es Cortex-A53 mag, valamint két darab 1 GHz-es Cortex-A53 rejtőzik. A grafikusgyorsító marad a Mali T880, melynek magszáma azonban négyről várhatóan hatra vagy nyolcra nő. A 16 nanométeres csíkszélességű Helio X30 első példányai az év végén hagyják majd el a gyártósorokat, az első ilyen chipsetes készülékek pedig 2016-ban jelennek meg a piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik