Tech

Android erőviszonyok: minden huszadik készülék lollipopos

Lássuk, hogy jelenleg mely verziók dominálnak leginkább az androidos készülékek táborában!

A Google által publikált legfrissebb adatok szerint jelenleg egyértelműen a 2013 októberében bejelentett Android 4.4, vagyis a KitKat fut a legtöbb androidos okostelefonon, illetve tableten. Az Android 4.4 részaránya immár nem kevesebb mint 41,4 százalékra tehető, vagyis elmondható, hogy tízből lényegében négy kütyün ez a verzió teljesít szolgálatot.

A képzeletbeli dobogó második fokára az Android 4.2.x (Jelly Bean) léphet fel a maga 18,6 százalékos piacrészével, a bronzérem birtokosa pedig a jelenleg mintegy 16,5 százalékos részesedéssel rendelkező Android 4.1.x (Jelly Bean). Ezt követően a 6,4 százalékos Android 2.3.x (Gingerbread), az 5,7 százalékos Android 4.0.x (Ice Cream Sandwich), illetve az 5,6 százalékos Android 4.3 (Jelly Bean) következik a sorban. A 2014 otóberében debütált Android 5.0 (Lollipop) két hónapja került bele először a statisztikába: a legfrissebb nyalóka januárban 1,6 százalékon nyitott, februárban 3,3 százalékra javított, jelenleg pedig mintegy 5 százalékon áll. Megjegyzendő, hogy ehhez még hozzá lehet csapni 0,4 százalékot, jelenleg ugyanis körülbelül ennyi készüléken fut a legújabb 5.1-es Lollipop.

Amennyiben egyébként összeadjuk az összes Jelly Bean piacrészét, akkor kiderül, hogy ez a kiadás bizony még mindig 40,7 százalékos kombinált részesedéssel rendelkezik, és csak négy hónapja csökkent először 50 százalék alá a piacrésze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik