Tech

Öldöklő harc a tabletpiacon

A táblagépek világszerte igen kelendőek, így aztán nem csoda, hogy a chipgyártók is komoly fantáziát látnak a szektorban.

A Strategy Analytics piackutató cég legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az idei esztendő második negyedévében mintegy 23 százalékkal több olyan chipkészlet került forgalomba, melyet kifejezetten tabletekben történő felhasználásra szántak, mint 2013 hasonló időszakában. Ebben a szektorban egyetlen negyedév alatt 945 millió dolláros forgalmat bonyolítottak le a chipset-gyártók, de vajon pontosan milyen erőviszonyok uralkodnak a piacon?

A Strategy Analytics jelentése szerint továbbra is az Apple a legnagyobb tablet SoC gyártó, mely a piac komplett forgalmának mintegy 26 százalékát tudhatja magáénak. Érdekesség, hogy a jelzett időszakban az Intel feljött az igen előkelő második helyre, még pedig oly módon, hogy 19 százalékos piacrészt szerzett magának. A 17 százalékos Qualcomm a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel, majd pedig a MediaTek, illetve a Samsung következik a sorban.

Szakértők szerint az Intelen kívül a HiSilicon, a Marvell, a MediaTek, az Nvidia és a Qualcomm is remek negyedévet tudhat maga mögött, és az előrejelzések azt mutatják, hogy az Nvidia a közeljövőben nagyon durranthat a 64 bites Tegra K1 chipset révén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik