Tech

Friss, ropogós Lenovo notebookokat tapogattunk

Asztali, családi, üzleti vagy hajtogatható: a Lenovo is új laptopokat és egybegépeket villantott.

Az IBM eladott PC-üzletágából kinövő Lenovo sem kispályázik, a berlini IFA kiállításra egy vagonnyi újdonsággal érkeztek. Most lássuk a Technet-kompatibiliseket, aztán Mobilporton folytatjuk az oda valókkal.

Egyrészt bemutatták hajtogatható notebookjuk új generációját: a FLEX 2 Pro összecsukott állapotban vékonyabb, mint két és fél centi, és a mérlegen is csak hajszálnyival löki a mutatót 1,1 kiló fölé, pedig egy 15,6 hüvelykes kijelzővel szerelt eszközről van szó. A fullHD IPS érintőpanelt GeForce GT840M grafikus vezérlő “hajtja”, hangszórói Dolby Home Theater szabványt képviselnek, webkamerája HD képet rögzít és közvetít. Annak ellenére, hogy izmos hardvert pakoltak a gépházba (4. generációs Core i7 processzor, akár 16 GB RAM, valamint maximum 1 TB merevlemez, vagy hibrid SSHD, esetleg 256 GB SSD), az akku üzemideje akár 8 óráig is nyújtható. Természetesen külsőre itt is a 300 fokban kihajtható kijelző jelenti az igazi extrát, ami a hagyományos laptop mód mellett egyfajta “megjelenítő állvány” külsőt is ad az eszköznek. Az alumínium házba szerelt gép ezen generációja is megkapta a háttérvilágított billentyűzetet, és természetesen Windows 8.1-et futtat.

A Lenovo egyik legsikeresebb termékcsaládja jó ideje a “megbízható igásló” ThinkPad család, amelyet leginkább üzleti felhasználók kedvelnek. Ebbe a körbe érkezik a ThinkPad Helix, amely a szétszedhető Ultrabook kinézetet kapta meg, a kijelző teljesen leválasztható a billentyűzetes alsó részről, hogy így tabletként használhassuk. A hagyományos laptop és tablet formákon kívül könnyen áthajtogathatjuk sátor, állvány és dokk formába is, ha éppen másféle módon kényelmes a munka.

Újgenerációs Intel Core M processzora gazdaságosabb, ami mindenképp hozzájárul az akár 12 órás akkumulátoros üzemidőhöz. A Windows 8.1 Pro-val szállított, 11,6 hüvelykes kijelzővel szerelt notebookhoz olyan prémium szolgáltatások járnak, mint a katonai szintű biztonsággal felszerelt smart card olvasó, ujjlenyomat-érzékelő, valamint háromfaktoros hitelesítés. A Helix kétféle billentyűzettel (Ultrabook és Ultrabook Pro) rendelhető, előbbi 8, utóbbi a már említett 12 órás akku-üzemidőt ígér. Kiegészítőként digitalizáló tollat is vásárolhatunk hozzá, ha precíziós érintős bevitelre vágyunk.

Egyre divatosabbnak gondolja a gyártó az “asztali táblagépeket”: ezek gyakorlatilag olyan tabletek, amelyek jóval nagyobbak a 7-10 hüvelykes átlagnál, és inkább egyfajta “családi szórakoztató asztal” funkcióval bírnak. A Horizon 2s és 2e modellek kijelzőjének átmérője 19,5 illetve 21,5 hüvelykes. A 2s a vékonyabb, a 15 mm-es eszköz tömege 2,2 kiló – ez ugyan soknak tűnhet, de az előző generáció még majdnem 7 kilós volt, azt tehát már tényleg macerás volt átvinni egy másik asztalra. Támasztékkal természetesen állított helyzetben is működnek, egyfajta nagy monitoros PC-ként, melyhez billentyűzetet és egeret csatlakoztathatunk, de az eszközök igazi ereje akkor mutatkozik meg, ha fekvő módban többen használják egyszerre.

 

Két, vagy több ember egyszerre férhet hozzá saját fotóihoz, alkalmazásaihoz, ráadásul a csatlakoztatott androidos eszközökön tárolt médiafájlokat is közvetlenül lejátszhatják a nagy képernyő egészén vagy egyes “szegletein”. Mind a HORIZON 2s, mind a 2e a legújabb, 4. generációs Intel® Core™ processzorig terjedő lapkaválasztékkal, eredeti Windows 8.1 operációs rendszerrel, a zökkenőmentes tartalommegosztáshoz NFC-vel (a 2e esetében ez opcionális) és a gyors eszközpárosításhoz Bluetooth 4.0-val érkezik, emellett a családi szórakozáshoz vásárolhatók hozzájuk játék kiegészítők: joystick, elektronikus dobókocka és striker.

Végül akad új egybegép (All-in-One, vagy AiO) is a kínálatban, a ThinkCentre Tiny-in-One 23 leginkább moduláris felépítésével vívhat ki sikert. Adott egyrészt a ThinkCentre M223L, egy megbízható, 23 hüvelykes, a jobb láthatóság érdekében előre-hátra dönthető LCD HD monitor, 1920×1080-as felbontással, amelyhez a felhasználók kiválasztják a nekik megfelelő Tiny PC-t, amely egy K-Lock zárral rögzíthető a monitorhoz. A Tiny-t egy tápkábel kapcsolja össze a monitorral, és nyolc USB port kínál további testre szabási lehetőségeket.

Munkatársunk a berlini technológiai kiállítás, az IFA helyszínéről tudósít. A Technet további, friss IFA-híreiért kattintson ide, a kiállítás mobilos újdonságait pedig a Mobilporton gyűjtjük folyamatosan.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik