Tech

Illegális terjesztésért perlik az Apple-t

Harminchét mű kilenc kínai szerzője összesen félmilliárd forintnak megfelelő összeget követel szerzői jogainak megsértése miatt.

Az írók a Kínai Írott Művek Szerzői Jogi Társaságának égisze alatt a pekingi másodfokú bíróságon kezdeményezték az eljárást, mondván az írások ingyen letölthetők az Apple Store-on, a vállalat virtuális áruházán keresztül.

A csoport, igaz más szerzők kezdeményezésére, korábban a Google és a kínai megfelelőjeként emlegetett keresőóriás, a Baidu ellen is hasonló panaszokkal élt. A tömörülés nyomására a Google hivatalosan bocsánatot kért az íróktól, a Baidu pedig 2,8 millió művet törölt találatai közül.

A szövetség szóvivője szerint az Apple Store felhasználói nem tudhatják, hogy mely könyvek legálisak és melyek illegálisak, így akaratuk ellenére is kalózpéldányokat rakhatnak virtuális kosarukba. Egy-egy toplistás könyvet átlagosan egymillióan töltenek le, ami a szóvivő szerint az egyes írók számára körülbelül egymilliárd dolláros veszteséget jelent. A helyzetet tovább bonyolítja az az eset, amikor egy kalózpéldányt egy alkalmazáson keresztül lehet megvenni, hiszen így a szerző helyett az app terjesztője teszi zsebre a bevétel 70%-át, míg a maradék az Apple-hez kerül.

A probléma egyébként nem ismeretlen az Apple számára. Augusztusban egy kínai író már beperelte a vállalatot, mire válaszul regényét a vállalat levette az ingyen letölthető művek közül, azonban hivatalos döntés az ügyben azóta sem született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik