Tech

Jules Verne megjósolta az okostelefont

Irodalomtudósok a francia író 33 oldalas kéziratában a mai mobil- és okostelefonokhoz hasonlító készülék leírására bukkantak.

Jules Verne több tudományos-fantasztikus művében írt le olyan szerkezeteket, amelyekkel szinte megálmodta a jövőt.

Előre látott a XIX. században olyan XX. századi találmányokat, mint a légkondicionálás, az autók, az internet, a televízió, a helikopter, a tengeralattjáró, és elsőként feltételezte a vízalatti hőforrások létét.

Nem csoda, hogy 1874-ben a szerző egy úgynevezett kamera-telefon – Le Thelephone-Photographique – működési elvét is leírta, egy olyan hordozható kütyü ötletét, amelyen fényképeket lehet készíteni mutogatni, illetve rövid üzenetek továbbítására képes.

A kamera-telefonhoz természetesen egy történetet is kitalált, amely a XXI. századi Párizsban játszódik. Főszereplője egy zseniális tudós feltaláló, a kamera-telefon kiagyalója.

Verne nem jósol pozitív kicsengést a mobilkornak. A novellában a találmány ugyanis eluralkodik az embereken, betör a közélet és magánélet minden szegletébe, lebomlanak a társadalom megszokott szabályai, és végül egész Európát a katasztrófa szélére sodorja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik