Tech

A kiberbűnözés feketepiaci árai

Hogy mibe kerül egy ellopott hitelkártya? Vagy egy tejes botnet bérlése? Esetleg egy ál-online áruház felállítása? A PandaLabs segít eligazodni a feketepiacon.

A biztonsági cég jelentéséből az derül ki, hogy a feketepiac ezen szegmense pontosan úgy működik, ahogy a klasszikus piac. Vagyis elsősorban a folyton változó kereslet és kínálat befolyásolja és ennek megfelelően a “szolgáltatók” kompetitív árazással és akciókkal próbálják magukhoz csábítani a “vevőket”. Lehetséges a vásárlás előtt kipróbálni az egyes “termékeket” és létezik a pénz visszafizetési garancia is, ha esetleg elégedetlen lenne az ügyfél.

S míg ez önmagában talán annyira nem megdöbbentő, az árszínvonal bizonyosan az. Egy hitelkártya adatait például 2-90 dollárért (500-20 000 forintért) szerezhetjük meg, míg mellé magát a kártyát további 190 dollárért (mintegy 40 ezer forintért). De hozzájuthatunk teljes bankszámlákhoz is olyan garanciával, hogy a számla tömve van pénzzel.

A statisztikák szerint a gazdasági válság jót tett a feketepiacnak, ami eddig nem látott fejlődésnek indult az információs bűnözés terén. Míg 2005-ben 92 ezer fajta “ártó szoftver” volt ismeretes, 2010-ben ezek száma 60 millióra nőtt.

AJÁNLOTT LINKEK:

A PandaLabs jelentése – angolul (PandaLabs)
További részletek és árak – angolul (Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik