Tech

TűzJuhásszal a TűzBárányok ellen

A múlt héten nagy vihart kavart egy a FireFox böngészőre tervezett kiegészítő. Izlandról érkezik az ellenszer.

A FireSheep nyíltan és büszkén szerette volna bizonyítani, amit biztonsági szakemberektől tanultabb érdeklődőkig régóta mondogat mindenki: az ingyenesen elérhető wifi hálózatok súlyos veszélyekkel járnak. A kiegészítőt telepítve bármely FireFox-felhasználó egy internetkávézóban bambit szürcsölve várhatja, hogy megérkezzenek a bent ülők Facebook és Twitter hozzáférései.

A kiegészítő ugyanis nem csinál mást, mint a mindenki számára elérhető, kódolatlan hálózaton úgynevezett sütiket keres, melyeknek köszönhetően a kiegészítőt – hackernek azért nehezen nevezhető – felhasználók is beléphetnek áldozataik online fiókjaiba.

Míg a FireSheep valóban csak az orra alá akarta dörgölni mindenkinek a veszélyeket, ez annyira jól sikerült, hogy pillanatok alatt több százezer wannabe hacker töltötte le és szabadidejét most valószínűleg wifi hotspotokon tölti.

Az izlandi Gunnar Sigurdsson FireShephardja azonban egyelőre védelmet jelent, hiszen felkutatja és addig tömi szemétinformációval a TűzBárányt, amíg az le nem fagy vagy össze nem omlik. Ez a védelem azonban csupán a következő frissítésig lehet elég, ezért érdemes figyelni a minden fél által hangsúlyozott tényre: veszélyesek a jelszómentes wifi-lehetőségek

AJÁNLOTT LINKEK:

FireShephard
Fight Firesheep with FireShepherd (DownloadSquad)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik