Tech

Lebuknak a feltört iPhone használói

Az Apple olyan eljárásra kért szabadalmi bejegyzést, mellyel felismeri a feltört iPhone-t és iPadet használókat.

Az Apple olyan eljárásra kért szabadalmi bejegyzést még tavaly februárban, mely „azonosítja az elektronikus készülék jogosulatlan felhasználóját” és automatikusan megvédi az eszközt a tolvajoktól és más „jogosulatlan felhasználóktól”.

A jogosulatlan felhasználás jelen esetben a feltörést is magában foglalja. A feltört készülékek gazdái ugyanis olyan alkalmazásokat is feltölthetnek a telefonra, melyek nem az AppStore-ból származnak – ezzel természetesen anyagi veszteséget okozva a cégnek.

Az új módszer képes lesz azonosítani az olyan aktivitást, mely gyanús viselkedésre utal, következő lépésben pedig a rendszer letiltja a készülék funkcióit. Gyanús aktivitások: a „hekkelés, feltörés, függetlenítés, vagy a SIM kártya eltávolítása”.

A nem az AppStore-ból – az Apple boltjából – vásárolt alkalmazások futtatását is ekként értékelné a rendszer, mely figyelmeztető e-mailt vagy SMS-t küldene a tulajdonosnak, ha ezen aktivitások bármelyikét érzékelné.

A jogosulatlan felhasználó kiléte sem maradna titokban, a rendszer ugyanis bekapcsolná a kamerát, hogy képet készítsen a „tolvajról”, bekapcsolná a diktafont, hogy felvegye a hangját valamint aktiválná a GPS-t is, és geotaggel jelölné meg, hol történt a gyanús tevékenység – a kapott információkat egy távoli eszközre továbbítaná. Az Apple egyelőre nem kommentálta az azonosító rendszerről szóló hírt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik