Szórakozás

Karácsony van, vár a pokol!

Horrorfilm, véres társas, emberrablás - ajándékötletek azoknak, akik unják a zoknit meg a dvd-t.

Jó lenne egy kicsit kiszállni ebből az őrületből, nem? Vagy legalább másként csinálni, ha már egyszer kötelező. Például úgy, hogy zoknik, dvd-k és kinyitás nélkül a polcon rohadásra ítélt könyvek helyett fura, bizarr, vagy egyenesen elmebeteg dolgokat veszünk.

Eljátszottunk a gondolattal és összegyűjtöttük az öt legőrültebb ajándékot, amit az ember csak adhat karácsonyra. Vagy bármire, nyilván, de most a karácsony jön, úgyhogy maradjunk annál. A végére annyira belelkesültünk, hogy egész biztosan megcsináljuk valamikor; idén nem, most már késő, maradnak a zoknik, a dvd-k és a rohadásra ítélt könyvek. Ha végigcsináljuk, természetesen lesz cikk abból is – és persze várjuk a kommenteket is, ha last-minute ajándékötletként megihleti a kedves olvasót valamelyik tétel, akár már idén is.

Doom társasjáték

Ez még egészen konzervatív, a társasjáték végtére is egy teljesen szokványos, kedves ajándék, nem? Az igazi, papír-műanyag alapú társasjátékpiac egyébként menőbb, mint valaha, a popkultúrában ez olyan, mint a pornó: ha valaminek nincs társasjáték-verziója, az nem is létezik. Miért a Doom lenne a kivétel?

doomtarsas

A Doom nevű kultikus játék 2016-os változata egyébként is az év egyik nagy meglepetése, a várakozásokkal ellentétben fantasztikusan jól sikerült ugyanis, méltattuk mi is. A maga terepén legalább ekkora meglepetés, hogy a társasjáték is remek: izgalmas, tökéletesen visszaadja a játék hangulatát, és mint egy jó többjátékos meccs, úgy állítja szembe a részt vevőket, hogy közben nem ugrasztja őket egymásnak. Tökéletes aktív kikapcsolódás az egész családnak, kicsiknek-nagyoknak egyaránt, az pedig senkit se zavarjon, hogy a Doomnál kevés dolog esik távolabb a karácsony szellemétől, elvégre ennek a listának most ez a lényege!

Eraserhead-figura

David Lynch első nagyjátékfilmje rögtön a legnyomasztóbb is lett, ez pedig nagy szó a Twin Peaks, a Kék bársony és az Útvesztőben kiöltőjétől, ugye? A minimalista, fekete-fehér, évekig készülő, a Star Wars évében bemutatott Radírfej (Eraserhead) nem csak a filmőrültek körében kultusz tárgya: mindenkit megőrjít, aki trükkökkel, speciális effektekkel foglalkozik, vagy egyszerűen csak érdekli, hogy készülnek a filmek.

A Radírfej “története” egy nagyon furcsa, meghatározhatatlan fajú csecsemő körül forog, aki a film nagy részében bebugyolálva fekszik. Még így is annyira életszerű, hihető azonban, hogy senki sem érti, hogy sikerült ez a félig-meddig amatőr alkotóknak minimális költségvetésből. A bábokra, gépek mozgatta mesterséges figurákra jellemző darabosság nincs sehol, tökéletes az összhatás, a film pedig például emiatt olyan elképesztően hatásos. Lynch nem sokat segít a helyzeten: nem hajlandó elárulni, mi volt a titka, illetve egyszer azt mondta egy ezt firtató kérdésre, hogy a kis lényt egy közeli kukában találták és teljesen valódi. Reméljük, hazudott.

mini-eraserhead-baby-spike-01

Ja! Majdnem elfelejtettük, hogy a csecsemő tökéletes replikáját most bárki megveheti. Akár karácsonyra is.

Evil Dead-filmcsomag

Oké, rendben, vegyünk dvd-t szerettünknek, pontosabban Blu-Rayt, hiszen 2016 van. Ekkor viszont ne kössünk kompromisszumot, szerezzük be rögtön a filmtörténelem legismertebb horrorsorozatát, az Evil Dead-filmeket, egyrészt, hogy a karácsonyi közhelyességnek még a látszatát is elkerüljük, másrészt azért, mert

nagyon-nagyon jók,

de tényleg, Sam Raimi filmjeinél stílusosabbat, viccesebbet, bájosabbat és rémisztőbbet még senki sem alkotott, a mai szemmel béna trükkökkel sokkoló első résztől a meglepően komoly és látványos pár évvel ezelőtt remake-ig mindenki beleadta szívét-lelkét meg minden egyebét. Arról nem is beszélve, hogy az eredeti főhőssel, Bruce Campbellel készült sorozat is nagyon jó, pedig azt aztán tényleg könnyű lett volna elrontani. Mit tehetnénk ilyenkor? Vegyük meg és ajándékozzuk el azt is!

Emberrablás

Cinikusak vagyunk a romantikus kiruccanásokhoz? Uncsi a velnesz? Bénák a szabadulós játékok? Jó lenne a koncert, ha nem lenne ott annyi ember? Mégis élményt szeretnénk ajándékozni? Pofonegyszerű:

raboltassuk el szerettünket, barátunkat símaszkos emberekkel!

elrablas5

Ez komoly, tényleg létezik ilyen szolgáltatás! Ráadásul pontosan úgy néz ki, ahogy hangzik: előzetes egyeztetés alapján egy erre szakosodott magyar csapat egyszerűen elrabolja a szerencsés megajándékozottat, természetesen úgy, hogy az érintett ezt előre nem sejti. Az “emberrablás legálisan, de extra élményként” szlogen nagyjából mindent elárul, de az egész ajánlószöveg nyelvi-szépirodalmi kincs, az utolsó mondatot pedig közszolgálati jelleggel ki is emeljük:

Olyan ünnepeltnek rendeld csak meg, aki mentalitásában, életvitelében tényleg értékelni fogja, mert elsőre ijesztő lesz, de utána nevetni fogtok rajta és nem lesz sértődés.

Slayer: Repentless

Tavalyi album, tehát még csak nem is aktuális, de kit érdekel? A karácsony nem erről szól!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik